Izložba skulptura i projekata Dušana Džamonje biće predstavljena u galeriji Arte (Beograd, Andrićev venac 12) od 25. oktobra do 1. decembra 2018. godine. Ovom prilikom će biti promovisan dvojezični katalog, u izdanju Arte Media d.o.o. čiji je autor istoričarka umetnosti Jelena Lazarević.
Izložba je deo je zajedničkog projekta beogradske galerije Arte i ciriške galerije Thalberg u čijem je izložbenom salonu tokom jeseni 2017. godine upriličena izložba skulptura i crteža Dušana Džamonje. Izložbu u Cirihu treba sagledati u svetlu volje da se umetnost ovdašnjih umetnika značajnih za jugoslovensku istoriju umetnosti promoviše na svetskoj razini i da joj se osigura pozicija koju zaslužuje. Treba pozdraviti ogroman napor umetnikove porodice da promoviše vanvremensku umetničku zaostavštinu ovog istaknutog stvaraoca i vizionara. Namera organizatora ovog projekta je da beogradskoj likovnoj publici približi stvaralaštvo jedne od najvećih umetničkih ličnosti novije lokalne istorije.

Izložba je podeljena na dve celine: skulpture i projekte – mobilne skulpture manjih dimenzija i projekte prezentovane uz pomoć uobičajenih metoda koje koriste arhitekte – makete, planovi i štampane prezentacije 3D rešenja. Ideja kustosa bila je da se uoči kolika je međusobna povezanost Džamonjinih vajarskih i arhitektonskih rešenja, odnosno da se pokaže na koji način su dominantni krivi, sferični, ovalni, uglasti oblici zastupljeni u skulpturi transponovani na zdanja velikih razmera. Izloženi radovi svedoče o neodvojivosti arhitektonskih rešenja i skulpture. Skulpture manjeg formata čije je estetske kvalitete Džamonja razvio do majstorstva uistinu su pravi kolekcionarski izuzeci. Ova ostvarenja kućne „plastike” poseduju istu snagu koju imaju „skulpture” džinovskog formata (spomenici i zgrade) na otvorenom. Isti je odnos skulptura i radova na papiru koji su mnogo puta skupa izlagani. Postoji neraskidiva veza između ovih medijuma koja su za Džamonju jednako važna kao sredstva istraživanja kreativnosti.

U projektima profane i sakralne arhitekture, kao i u spomeničkoj arhitekturi, Džamonjin stvaralački postupak je samo naoko jednostavan. U stvari se radi o dosta složenom i duboko promišljenom procesu koji apstraktnu arhitekturu karakterističnog izraza kreira ponavljanjem, deformacijom i rotacijom jednostavnih geometrijskih oblika poput lopte, diska, prizme i njihovih segmenata. Ovo će naročito doći do izražaja u zrelim projektima velelepnog islamskog centra u Rijeci, zagrebačkog aerodroma, industrijskih skladišta u riječkom zaleđu, kao i u projektu za vilu Montero u Istri, koji su listom prezentovani na izložbi ARTE galerije.

Foto: press