Najveći sajam keramike i opreme za kupatila Cersaie 2018 održan je u septembru u Bolonji i doneo je kao vladajući trend imitacije prirodnih materijala kamena, mermera i drveta, 3D reljefe i floralne mozaike.

Na ovom izložbenom prostoru od 156.000 m2 učestvovalo je 450 izlagača iz 40 zemalja sveta gde su se sreli proizvođači, arhitekti, stručna publika i novinari.

PLOČICE VELIKIH FORMATA, KLASIČNA UMETNOST I 3D RELJEF

Najznačajniji utisak sa sajma je da dominiraju pločice velikih formata, ili, pak suportno – sasvim usitnjene, do onih mozaičkih, da se retro stil i dalje provlači kao inspirativan model, baš kao i klasična arhitektura i umetnost, zatim da su 3D reljefi otvorili veliko polje za igre u custom eneterijeru, kao i da je imitacija oksidiranog metala u savremenoj print tehnologiji vrlo zastupljena.

Velike igre grafičkim paternima su vrlo šik i omiljene, te je ponuda kompatibilnih kolekcija u više dimenzija i boja koje pružaju mogućnost za međusobno kombinovanje izrazito naglašena.

Ova izložba pokazala je da bilo da je reč o krajnjem korisniku ili profesionalcu na tržištu, zahtevi su isti: oprema za enterijer treba da bude originalna, fleksibilna i ekološki održiva, a da enterijer mora da izazove snažne i lepe emocije.

RAFINMAN METALA
Savremena tehnologija je omogućila reljefni print i igre koje opnašaju patinirane površine bakra, lima, gvožđa, a same površine i forme proizvoda variraju od čistih geometrijskih površina do krugova (DeCastelli).

3D RELJEF
Trodimenzinalna izrada reljefa sa vrlo sitnim ili krpunijim motivima, uglavnom geometrijski uređenih je naročit trend koji je obojen i retro motivima (Iris, Tonalité),

FLORALNI MOZAIK
Cvetni motivi su izrazrito rasprostranjeni poslednjih nekoliko godina u eterijeru, s tim što im se pristupa na različite načine u obradi i prikazu: Bisazza je ponudila mozaičke paterne koji su prava umetnička dela, inspirisane engleskim stilom predstavljanja cveća, a koje je ove godine potpisao Carlo del Bianco.

DUHOVITA DEKORATIVNOST
Dekorativnost i ekspresija je izuzetno poželjna, pa su tako moderni paterni u brojnim varijantama rasprostranjeni, s tim što preovlađuju vedre boje i usitnjeni deseni tako da je dobro raspoloženje ono što se očekuje od pločica (Bardelli, Cordivari, Fiandre, Iris).

IMITACIJA DRVETA
Drvo ne prestaje da inspiriše i imitacije su do te mere prefinjene da možete da pronađete gotovo sve vrste najskupljih sorti u keramičkom obliku (Keope, Idea Group, Italgraniti).

).

MERMER I KAMEN
Imitacija mermera i kamena najprisutnija je kod pločica za eksterijer, a enterijer ne zaostaje ni po učestlosti ni po dimenzijama – naime, većina obloga sa ovim motivima je izrazito velikih dimenzija (Fondovalle).

CRNA, BELA, SIVA, ZELENA, ZLATNOŽUTA & CO
Kada je reč o koloritu, ove godine udružile su se monohromatska skala sa zracima zaltnog sunca, pa su tako obloge crne boje vrlo česte i one obezbeđuju enterijeru jedinstvenu eleganciju, crno-bele kombinacije su neizostavne, a tople žuta, naranžasta, crvena i ružičasta predstavljaju akcente koji su nereteko „začinjeni” zlatnim umecima. Zelena boja u nijansi žalfije je veoma zastupljena (Fuoriformato, Tonalité, Italgraniti, Bisazza).

UMETNOST INSPIRIŠE
Klasična arhitktura, slikarstvo i kultura su inspiracija na različitim nivoima, bilo da je reč samo o izboru tona odnosno boje, ili o motivma i stilovima koji se prenose na enterijer kroz podne i zidne obloge – crvena po uzoru na boju Pitera Paula Rubensa (Flaminia, LustriVeneziani).

Foto: press, Tonalité, DeCastelli, Bardelli, Keope, Idea Group, Bisazza, Fondovalle, Flaminia, Cordivari, Fiandre, Fuoriformato, Iris, Italgrniti, Lustri Veneziani,