Najveći svetski sajam keramike, sanitarija i opreme za kupatila Cersaie 2017 održan je u Bolonji i predstavio trendove koji će vladati ove sezone: prirodni uticaji, retro dizajn, efekat drveta i 3D, floralni motivi, zatim zelena, siva, bela i plava boja je ono što će činiti svet keramike naredne sezone.

Ovaj najvažniji događaj u svetu keramike je najprestižnije mesto za izlagače, stručnu publiku, arhitekte, dizajnere i enterijeriste, kao i novinare koji u Italiju svakog septembra dolaze sa najudaljenijih tačaka planete.

 

Tokom pet dana na površini od 156.000 m2 predstailo se 885 izlagača iz 41 zemlje, što dovoljno govori o međunarodnom karakteru manifestacije, na kojoj prednjače zemlje za dugom tradicijom u izradi keramike.

Pravo carstvo keramike ne samo da pruža uvid u stilove koji dominiraju u opremanju, već donosi brojne inovacije u pogledu komfora i komoditeta: grejna tela po ergonomskim merama, spoj prirode i nauke, ujedinjeni ekološki materijali i tehnologije su ono što su proizvođači pretežno iz Italije, Španije, Turske, Portugala… predstavili na sajmu Cersaie.

Ovogodišnji trendovi u keramici i dalje na prvom mestu čuvaju blago iz prirode – tako su brojni proizvođači ponudili pločice koje su imitacija drveta najrazličitijih vrsta i struktura.

Imitaciju terrazzo strukture donosi retro trend i to na način na koji ga još nismo videli!
U okviru retro inspiracija su i pločice manjih dimenzija, naglašeno pravougaonog oblika sa glazurom visokog sjaja!


Kada je reč o dimenzijama, porcelanske i keramičke pločice podeljene su u dve najvidljivije grupe: one usitnjene, manjig dimenzija (25×25 cm pa naviše), do onih predimenzioniranih (100×100 cm).


Savremeni stilovi se ogledaju u geometrijskoj shemi dekorativnih pločica, koje između ostalog, i dalje čuvaju 3D efekte na prvom mestu.


Dodir umetnosti je i dalje prisutan kroz različite intervencije ukrasnim pločicama u bojenom staklu i mozaicima koje potpisuju najplaćenij dizajneri današnjice kao što su Karim Rashid (Glass Design) i Marcel Wanders (Bisazza).

Floralni motivi u gracioznom, monumentalnom i elegantnom maniru čuvaju svoju poziciju u kupatiskim i kuhinjskim enterijerima.

Pačvork se provlači kroz dekorativna savremena rešenja u crno-belim varijantama, dok čiste crno-bele kombinacije kao odraz neprikosnovene klasike sa zagarantovanim uspehom i dalje čine veći deo ponude na ovom sajmu.


Komfor je vrlo važan aspekat prema kojem proizvođači nastoje da enterijeristima ponude što više mogućnosti za ostvarenje domaćeg ambijenta, intimne atmosfere koja zrači toplinom u tradicionalnom smislu.

Pločice za enterijer i ekstrijer su podjednako zastupljene, modernih, odnosno svedenih dezena, u sivim, patinastim tonovima.

Tradicionalna terakota koja je zastupljena na severu Italije je poslužila kao inpiracija za mediteranski tip enterijera.

 

Foto: Bisazza, Cordivari, BluBleu, Imola, Iris, Moma, Tonalite, Novabell