Bijenale keramike Beograd jedna je od retkih izložbi koju organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ( ULUPUDS ) preko četiri decenije i koja uspešno spaja i promoviše tradicionalne i moderne pristupe, tehnike, materijale i forme umetničke keramike.

Ova jedinstvena manifestacija je od nastanka u fokusu imala da predstavi najnovija dostignuća domaćih autora iz Jugoslavije, a od 90-ih godina 20. veka, radove umetnika iz Srbije. Na poziv Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS su se rado odazivali umetnici koji su želeli da publici, kolegama i stručnoj javnosti prikažu svoja najnovija kreativna rešenja iz ove oblasti primenjene umetnosti. Ova postavka je pored izložbe „Trijenale keramike” (koja se nažalost ugasila) jedna od retkih prilika gde se na jednom mestu može videti presek aktuelne umetničke scene na polju unikatne keramike.

Bijenale keramike u Konaku kneginje Ljubice: četiri decenije ULUPUDS-ove izložbe

Za ovogodišnju jubilarnu postavku Bijenala keramike, svoja vrata je otvorio Muzej grada Beograda koji je ustupio prelepi prostor Konaka kneginje Ljubice. U čarobni ambijent Sale pod svodovima su se savršeno uklopili eksponati odabrani za izložbu. Kuriozitet dvadesetog Bijenala keramike je što će se pored izlagača sa domaće scene predstaviti i umetnici iz regiona i inostranstva (Slovenija, Hrvatska, Japan, SAD… ).

Bijenale keramike u Konaku kneginje Ljubice: četiri decenije ULUPUDS-ove izložbe

Ova godina je bila izuzetno teška za sve nas, a pogotovu za umetnike koji nekoliko meseci nisu mogli da izlažu i da predstave svoje radove publici. Verovatno je i ova specifična situacija rezultirala velikim brojem (43) prijavljenih kolega za izložbu. Pored članova Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla, odabrani su i radovi kolega iz Dizajn, Vajarske i Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a. Poseban segment na izložbi će imati buduće kolege, studenti završnih godina sa Odseka keramike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. U saradnji sa svojim profesorima su osmislili kako će se svojim radovima i vođenjem kroz izložbu predstaviti zainteresovanoj beogradskoj publici.

Bijenale keramike u Konaku kneginje Ljubice: četiri decenije ULUPUDS-ove izložbe

Na ovogodišnjem Bijenalu ćemo se družiti sa autorima različitih poetika, rukopisa, afiniteta i generacija. Iz ove heterogenosti sledi da ćemo uživati u raznorodnim eksponatima (keramoskulpture, posudna keramika, zidne, podne i prostorne instalacije… ), bogatstvu formi i kolorita, svim tehnikama izražavanja (kamenina, porcelan, terra sigillata, terakota, majolika, raku.. ), smelim kombinacijama keramike sa drugim materijalima (metal,drvo, platina, staklo, perje, kanap… ) i širokom dijapazonu tema kojima su bili inspirani umetnici za ovu postavku (figuracija, motivi iz žive i nežive prirode, biljni i životinjski svet,apstrakcija, predmeti za svakodnevnu upotrebu, svetleća tela… ).

Zahvaljujući inventivnosti i entuzijazmu divnih kreativnih stvaralaca i njihovoj nepresušnoj mašti i energiji, ova manifestacija opstaje i očarava publiku više od četrdeset godina. Jubilarno Bijenale je pokazalo i dokazalo da smo svi gladni prave umetnosti i da je ova grana primenjene umetnosti uprkos digitalnoj eri u kojoj živimo izuzetno cenjena i poštovana.

Izložba traje do 15. novembra 2020.

Među umetnicima izlažu: Tatjana Zakić, Sara Nikolić, Jelena Ranđelović, Margareta Jurišić, Naho Yamashit, Renata Rijavec, Ivana Petan, Iva Brkić Walter, Vojislava Čitaković Vrcelj, Velimir Vukićević, Urška Rendla, Tijana Mandarić, Radenko Adnadj, Olivera Bogdanović Stupar, Olgica Jelić Kucina, Nemanja Nikolić, Nataša Ninić, Nataša Bojanić, Minja Djurdjević, Mihajlo Petrović, Meta Mramor, Marika Mihaljfi, Marija Stanojlović, Marija Seman, Marija Milin, Marc Lauthold, Maja Gecić i Valentina Savić, Ljubiša G.Mančić, Ljubica Jocić Knežević, Larisa Ackov Palić, Lana Tikveša, Julia Draškoci Ropret, Jelena Miletić, Jasmina Pejčić, Ivana Špoljarić, Ivana Šekularac, Ivana Čotrić, Ivana Batalo Savić, Ines Janjić, Gordana Kitak, Elizabeta Perić, Dejan Stepanović, Danijela Pičuljan, Danijela Golubović Zečević, Dani Žbontar, Bojana Ristevski Mlaker, Biljana Rakić, Ana Jakić Jevtović, Aleksandar Vac.

Tekst: Maja Škaljac-Stanošević, istoričar umetnosti; Foto: press, FORMAT 88