Daleke 1980. godine, u zgradi Filološkog fakulteta u Beogradu, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS ) otvorilo je jedinstvenu izložbeno-prodajnu galeriju „Singidunum”, koja već četiri decenije promoviše savremenu primenjenu i likovnu umetnost svojih članova i kolega iz drugih profesionalnih umetničkih Udruženja.

Jubilej galerije „Singidunum" obeležen izložbom „40+1“
Dragana Nikolajević

Tokom četrdeset godina, galerija je prolazila kroz različite faze,isto kao i celo društvo. Menjali su se periodi blagostanja, kada se umetnost cenila i kada su se kupovala umetnička dela, sa teškim vremenima, kada je ekonomska situacija bila toliko teška i neizvesna, da su i posete galeriji bile smanjene. Ponosni smo na činjenicu da galerije svih ovih godina nije posustajala i da je kvalitet izlagačkog i prodajnog dela ostao na visokom nivou. Pored samostalnih izložbi, u galeriji je organizovano više desetina kolektivnih, tematskih i sekcijskih postavki, na kojima su pored umetnika iz naše zemlje, učestvovali i autori iz regiona i inostranstva.

Jubilej galerije „Singidunum" obeležen izložbom „40+1“
Zorica Bajin

Prošle godine u junu Uprava galerije želela je da proslavi veliki jubilej- 40 godina rada galerije, ali je ovaj plan korona kriza omela. Kako je Uprava smatrla da ipak treba obeležiti ovu lepu godišnjicu, cela je izložba prebačena u 2021. godinu . Za sve umetnike, publiku, goste iz dijaspore i inostranstva, priređena je velika izložba „40+1″ na kojoj će biti izloženo 83 rada naših umetnika (arhitekte,scenografi,kostimografi, vajari, slikari, keramičari, karikaturisti, fotografi, dizajneri, članovi Sekcije za tekstil i savremeno odevanje), koji su imali samostalne izložbe u „Singidunumu”.

Jugoslav Vlahović

Izložba će trajati od 30 juna do 24. jula 2021. godine.

Foto: press, naslovna fotografija rad Sanje Sremac