Nissen Richards studio potpisao je dizajn galerije za muzeja Wordsworth Grasmere, pri čemu je projektom obuhvaćeno brendiranje, prostorno rešenje kao i grafički dizajn.

Wordsworth Grasmere muzej: novi dizajn galerije, projekat studija Nissen Richards

Muzej u Vordsvorth Grasmereu (Wordsworth Grasmere), izašao je iz druge faze rada u bivšem domu čuenog engleskog romantičarskog pesnika Viliama Vordsvorta i njegove sestre Doroti. Kopmpletan galerijski i izložbenim dizajn osmislio je studio Nissen Richards.

Prva faza redizajna otvorena je leta 2020. godine i obuhvatila je konzervaciju i reinterpretaciju same kuće Dove Cottage, u kojoj su nekada živeli Viliam i Doroti, plus dizajn novog identiteta za Vordsvorth Grasmere uz sve prateće legende i opise. Zahtev je bio da se u rad uključe lokalne zanatlije i primene loklani materijali kako bi se naglsila veza sa okruženjem.

„Uživali smo kako se pejzaž može stopiti u ovom projektu koristeći simpatične boje i tonove materijala“, prokomentarisala je Pippa Nissen, direktor studija Nissen Richards, dodajući da je „Vordsvortova poezija prepuna lokalnih detalja, pa smo želeli da projekat bude nešto što bi se i njemu samom možda dopalo. Njegova poezija prisutna je u iskustvu posetilaca u obliku citata, zvukova i originalnih rukopisa, vodeći posetioce kroz različite prostore, uključujući novu stanicu za gledanje koja pruža izvanredne poglede na predeo koji je Vordsvorth voleo. “

Kada se 1891. godine Dove Cottage otvorio za posetioce, muzej se nalazio u jednoj sobi vikendice. Naknadno je kupljeno više zemlje i zgrada, a lokacija sada obuhvata Dove Cottage, muzej i samostalni Jervood Center – stvoren na početku milenijuma da bi se u njemu nalazila kolekcija Vordsvortovih rukopisa, prvih izdanja i slika svetske klase brojne pomoćne zgrade, bašte i parkiralište. Muzej se nalazi u bivšoj kočijaškoj kući, a Purcell ga je preuredio i proširio u ovoj novoj fazi rada, uključujući stvaranje krovne osmatračnice. Interpretativni potezi putovanja bili su deo zajedničkog razmišljanja između studija Nissen Richards i Purcell, dok arhitektura i nove galerije prikazuju pažljivu putanju posetioca kroz ove prostore.

Novo putovanje za posetioce, koje je dizajnirao Studio Nissen Richards u tesnoj saradnji sa timom Vordsvorth Grasmere, uključuje niz važnih momenata, poput znaka totema i postavljanja reči u šetališta, uključujući fragmente pesama koji se odvijaju u dva smera, tako da ih posetioci jasno vide prilikom dolaska i odlaska. Od koraka u prošlost u Dove Cottage-u do razmišljanja o Vordsvorth-ovoj poeziji i uranjanja posetioca u pejzaž i njegov emotivni uticaj, ruta obuhvata potpuno iskustvo.

Foto: Gareth Gardner