Mlada i talentovana belgijska dizajnerka Karen Vanmol (1983.) kreator je nakita jedinstvenih formi koji je inspirisan arhitekturom i prirodom, ali i mehanizmom ljudskog mozga paredolijiom. Prirodni materijali u arhitekturi, zaštita prirode i imaginacija koja iz nje potiče, oblici koji igrom slučaja nastaju na konstruisanim objektima su njen predmet interesovanja. Ona posmatra, sakuplja i apstrahuje – Karen Vanmol je završila Kraljevsku akademiju umetnosti u Antverpenu 2010. godine i od tada ima svoj studio iz kojeg izlaze ovi jedinstveni komadi.

Od drveta, srebra, laminata, puni boja, lagani, ručno rađeni, oni su pravi primeri statement nakita jednog mladog, ekološki orijentisanog dizajnera.

Tako je laminat primenjivan kao materijal za izradu stolova 60-ih godina prošlog veka postao suvišan otpad iz mnogih domova koji je ona sačuvala od zabroava kroz bojene komadiće sastavljene u ogrlice.

Iako u uvažava aspekt simetrije, Karen se poigrava oblicima koji nastaju u našoj percepciji čak i onda kada ih nema: paredolija je mehanizam ljudskog mozga i tendencija da se u nepravilnim oblicima prepoznaju oni kojih nema – na primer, poput onih koje kao deca vidimo dok posmatramo kretanje oblaka.

Za svoj rad koristi kompjhuterske programe, a nakit je u konačnoj obradi ručno oblikovan. Svoju kolekciju predstavila je na nedavno održanom sajmu robe široke potrošnje Tendence 2018 u Frankfurtu. Pogledajte slike predstavljenih modela!

Foto: Karen Vanmol