Sajam Tendence 2018 u Frankfurtu svake godine donosi osveženje kada je ono najpotrebnije – period u kojem se većina nas odmarala, za dizajnere, kako one već etablirane tako i mlade talente, bio je vrlo dinamičan. Da kreativni duhovi nikada ne miruju dokazao je i Frankfurtski sajam svojim ovogodišnjim izdanjem Tendenci. Meseci zatišja uzburkani su jednim od najznačajnijih svetskih događaja iz oblasti dizajniranih predmeta za dom i dekoraciju. Izlagači iz više 80 zemalja imali su priliku da predstave nove impulse koje je među prvima detektovalo preko 20 hiljada posetilaca Sajma. Dok se ovi inspirativni artikli polako pojavljuju u radnjama širom sveta, predstavljamo vam izbor koji je nama bio najinteresantniji, dok više možete istražiti na tendence.messefrankfurt.com
1. Skoro pa simetrija

Karen Vanmol, belgijska dizajnerka nakita, koristi laminat (formiku) koji je bio popularan u proizvodnji nameštaja šezdesetih. Njeni živopisni komadi odličan su primer trenda up-cycling. Tako stare površine stolova i stolica postaju dragulji u kombinaciji sa dragocenim materijalima i drvetom, čija je simetrija samo toliko narušena da isprovocira pažnju. Kolekcija Cultivate (karenvanmol.com).


2. Prioritet: emocija

Andre Teoman je dizajner kojeg treba pažljivo posmatrati – mladi portugalac je jedna od glavnih uzdanica u industriji, a tvrdi da su u njegovom radu bitnije emocije nego tehnološke inovacije. Ovaj stav je prilično osveženje, i doneo mu je priznanja na sajmovima i izložbama širom planete. Lampa Jack Stone  (andreteoman.com).

3. Precizno pravljeno

Kristof Vajshar nije nov u ovom poslu, i vredno nastavlja sa spajanjem preciznosti i imaginacije. Metalne noge za sto Trestles su ovogodičnji dobitnik nagrade Hessian State Award for Arts and Crafts, a našle su svoje mesto i u nekim umetničkim galerijama. Dobar primer na šta se misli kada se govori o spoju lepog i korisnog. Trestles su dostupne u više boja (christoph-weishaar.com).

4. Minimalna lepota

Draguljaste posude kolekcije Bon, nastale u saradnji čeških dizajnera Eve Vackove i Stanislava Holija inspirisane su japanskom umetnošću ikebane. Ovi posebni predmeti su već nagrađivani i nazivani otkrićem godine, a na sajmu Tendence stavljeni su u centar svetske pažnje. Kolekcija Bon, projekat Vessels (veronikawatzkova.com).


5. Nimalo površno
Dizajnerka nakita Antje Stutz je zaljubljena u ideju provizornog, i cilj njengo rada je da to nekako sačuva zauvek zarobljeno u metalu. Svaki komad započinje kombinovanjem naizgled nasumičnih i ovlaš nacrtanih oblika. Boja se pojavljuje u naznakama, pa potom nestaje u oblicima. Kolekcija Kreis&Linie (antjestutz-schmuck.blogspot.com).

6. Na visokoj nozi

Finski brend Ullakko ove godine je predstavio sklopivo postolje za tanjire, koje se sastoji iz dva dela. Spajanjem ovog para silueta dobijate dekorativnu osnovu za tanjire, koja zauzima minimum prostora kada nije u upotrebi. Napravljeno od sertifikovanog bukovog drveta, dimenzije 15 i 25 cm. Postolje Veisto (ullakkopuoti.com).

7. Ostava sa stavom

Kolekcija ormara Amsterdam napravljena je za decu ali i za odrasle, inspirisana holandskom arhitekturom 17. i 18. veka. Dostupni u više boja, veličina i sa različitim oblicima krovova, ovi ormarići mogu pronaći svoje mesto u svim prostorijama doma. Porizvodi Kast van een Huis (kastvaneenhuis.nl).


Tekst: Jovana Raković
Foto: press