Izložba „Ljudski dodir: Stvaranje umetnosti, ostavljanje tragova” predstavljena je u muzeju Fcvilijam u Kembridžu (Fitzwilliam Museum, Cambridge), a postavku je dizajnirao specijalizovani Nissen Richards Studio.

Izložba o ljudskom dodiru i stvaranju umetnosti

„Ljudski dodir: Stvaranje umetnosti, ostavljanje tragova” nova je izložba u Muzeju Ficvilliam u Kembridžu, sa svim izložbama i grafičkim dizajnom koje su kreirali vodeći stručnjaci za kulturni sektor pri Nissen Richards Studio, blisko sarađujući sa kustosima muzeja.

Izložba, koja ispituje kako jezik dodira oblikuje i oblikovao naše postojanje, trajaće do 1. avgusta 2021. godine.

Izložba o ljudskom dodiru i stvaranju umetnosti

Muzej Ficvilijam glavni je partner spektakularnih kolekcija muzeja Univerziteta u Kembridžu i Botaničke bašte. U Ficvilijamu se nalazi svetski poznata kolekcija od preko pola miliona prelepih umetničkih dela, remek-dela i istorijskih predmeta koji datiraju od antike do danas. Ovo je prvi put da Studio Nissen Richards radi za The Fitzvilliam i sav tim je izuzetno uživao u procesu.

„Ljudski dodir: Stvaranje umetnosti, ostavljajući tragove” temelji se na umetničkim delima koja se protežu četiri hiljade godina širom sveta i istražuje osnovnu ulogu dodira u ljudskom iskustvu. Obim izložbe kreće se od anatomije i kože do odnosa između mozga, šake i kreativnosti. Takođe se posmatra dodir u odnosu na želju i posedovanje, politiku i ideologiju, poštovanje i ikonoborstvo. Završni odeljak objedinjuje niz razmišljanja o dodiru, kako istorijskih tako i savremenih.

Predmeti na izložbi se kreću od drevne egipatske skulpture od krečnjaka do srednjovekovnih rukopisa i slika na pločama – i duhovnih predmeta do ljubavnih medaljona i prstenova iz celog sveta. Crteži, slike, grafike i skulpture Rafaela, Mikelanđela, Rembranta, Karačija, Hogarta, Tarnera, Rodena, Dega i Kolvica ponovo se analiziraju i vide zajedno sa radovima savremenih umetnika.

Foto: Gareth Gardner