Otvaranje tradicionalnih Čarobnih izloga Francuskog instituta u Srbiji u prisustvu francusko-korejskih umetnika Jisok Min i Taegon Kim zakazano je za 13. decembar 2016. kada će prisutni imati priliku da razgovaraju sa umetnicima.

Želite li da zakoračite u imaginarni trenutak, krenete na putovanje kroz maštu, odlutate i otkrijete prostore i doživite nove emocije? Za ove osme po redu već tradicionalne Čarobne izloge, Francuski institut u Srbiji prepušta svoju galeriju u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu kreativnosti dvoje francusko-korejskih umetnika, Jisok Min i Taegon Kim. U svojim radovima, oni istražuju granice između imaginarnog i realnog sveta, spoljašnjeg i unutrašnjeg, prisutnog i odsutnog, i kreiraju jedinstveno iskustvo koje spaja prirodu, putovanje, maštu i snove, jednom rečju, sve što podrazumevaju novogodišnji praznici.

Oba umetnika rođena su u Republici Koreji a studirala su na Univerzitetu u Strazburu. Ove godine projekat Čarobnih izloga vodi francusko-srpska kustoskinja Julia Rajačić a organizovan je u saradnji sa Ambasadom Republike Koreje u Srbiji.

Postavka je osmišljena kroz seriju od četiri instalacije čiji se izgled menja smenom dana i noći. Posetioci će moći da uđu u prostor same instalacije, koja će ih odvesti u drugu dimenziju i učiniti da postanu deo nje.

Svojim instalacijama koje povezuju predmete, slike, zvuk i svetlost, Jisok Min poziva posetioce da podele trenutke koji su na prvi pogled nezapaženi. Njeni omiljeni materijali su nestalni i nisu opipljivi: to su voda, vazduh, pesak, paučina, mirisi… Njeni radovi nas podsećaju da su snovi i fantazije sastavni deo našeg sveta, ali su manje uočljivi.
Jisok Min je završila istraživačke master studije vizuelnih umetnosti na Univerzitetu u Strazburu. Od tada su njeni radovi izlagani u muzejima i galerijama u Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kini, Belgiji, Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji.

Crtač i dizajner Taegon Kim svoje emocije izražava svetlosnim instalacijama. Služi se optičkim nitima i led sijalicama kako bi stvorio misteriozne objekte koji najčešće podsećaju na odevne predmete. Njegove haljine od optičkih vlakana, inspirisane piscem Rolandom Bartom i njegovim delom “Fragmenti ljubavnog govora”, oživljavaju i pozivaju posmatrača da pusti mašti na volju i zamisli „da postaje osoba koju voli“. Taegon Kim je završio master studije na Univerzitetu Strazbur II. Njegove haljine su izlagane u brojnim muzejima (Muzeju dekorativnih umetnosti u Parizu, Ningbo umetničkom muzeju u Kini, TheMuseum u Kitčeneru, Kanada), kao i na raznim festivalima svetla, kao što su Festival svetla u Lionu, Londonu, Istanbulu, Pertu i Sidneju, Moskvi i Jerusalimu.

Julia Rajačić je francusko srpska kustoskinja koja se posebno zanima za pitanja identiteta. Priređuje multikulturalne izložbe i time želi da podstakne razmenu mišljenja između publike i umetnika kako bi priredila kolektivni umetnički izazov. Kustoskinja živi i radi između Pariza i Milana. Ona je u srži nastanka nomadske izložbe Gaja, koja se bavi vezama između roda i ekologije kroz lik Majke zemlje.

Izložba je otvorena do 8. februara 2017.

Foto: Francuski institut promo