Grad Beč sprovodi mnogobrojne mere u borbi protiv klimatskih promena, ali i letnjih vrućina. Jedna od mera koje grad finansira jeste ozelenjavanje fasada, krovova i unutrašnjih dvorišta.

Prednosti zelenih fasada su očigledne: leti rashlađuju zgrade, zimi pružaju izolaciju, povoljno utiču na mikroklimu i gradski biodiverzitet, filtriraju vazduh, normalizuju vlažnost vazduha, proizvode kiseonik, a igraju i estetsku ulogu.

Grad Beč: Zelene fasade u borbi protiv letnje vrućine
Foto: :© Wiener Wasser/Zinner

„Zelene fasade deluju kao prirodni klima uređaji. Grad Beč ih stoga podržava i svake godine vrši ozelenjavanje najmanje deset gradskih fasada. To je doprinos gradu kao uzoru u zaštiti klime“, izjavila je gradska odbornica za životnu sredinu, Uli Zima.

© Richard Schmögner

Beč je izdvojio milion evra za ozelenjavanje zgrada do 2023. godine. Finansijska podrška grada za pojedinačno ozelenjavanje površina iznosi maksimalno 5.200 evra za fasadu, 20.200 evra za krov i 3.200 evra za unutrašnje dvorište. Pored novčanih sredstava gradske institucije nude i besplatno savetovanje u vezi sa načinom ozelenjavanja i izborom odgovarajućih biljaka kao i podršku i koordinaciju prilikom dobijanja neophodnih dozvola za ovakve projekte.

Foto: : © Wiener Wasser/Novotny

Ko želi da pojednostavi stvar, može da unajmi interdisciplinarni tim „BeRTA“ za ozelenjavanje zgrada. Tim je oformljen u saradnji između gradske uprave, naučnika i kompanija. Jedan modul obuhvata posudu za sađenje sa kapacitetom od 300 litara, konstrukciju ukoliko je neophodna, supstrat i dve puzavice koje mogu da ozelene površinu od osam kvadratnih metara. Dostava, montaža i informacije o održavanju su obuhvaćeni uslugom.