Prestižna nagrada „Mies van der Rohe“ dodeljuje se svake dve godine najboljim arhitektonskim projektima u Evropi, a poslednji put je dodeljena 2019. godine. Ona je pokazatelj novih trendova u savremenoj arhitekturi. Evropska unija je izdvojila sredstva u visini od 80 hiljada evra za dobitnika nagrade.

Izložba „Najbolje evropske građevine“ u Beču

Glavnu nagradu je osvojio projekat stanogradnje u Bordou, u Francuskoj. Arhitektonski duo „Lacaton&Vassal“, u saradnji sa arhitektama Frederikom Druoom i Kristofom Hutanom, je sproveo projekat obimne rekonstrukcije tri stambena bloka iz 60ih godina prošlog veka.

Izložba pod nazivom „Najbolje evropske građevine. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu. Mies van der Rohe nagrada 2019“ biće prikazana u Arhitektonskom centru Beča od 30. jula do 12. oktobra 2020. godine. Za nagradu je bilo nominovano 400 projekata iz 36 evropskih zemalja, a žiri je izabrao 40 projekata za izložbu.

U izložbu će biti uključena i tri projekta iz Austrije: škola u bečkom naselju Aspern arhtiektonskog studija „fasch&fuchs.architekten“, projekat stanogradnje u Beču koji potpisuje „StudioVlayStreeuwitz“ i Kuća muzike arhitekata Eriha Štrolca i Ditriha Untertrifalera u Inzbruku.

Foto: Philippe Ruault