Izložba „A whole new world“ kojom Vuk Ćuk predstavlja nove poglede na umetnost počinje izlagačka sezona u beogradskoj Galeriji Zvono. Zainteresovani posetioci će izložbu mladog umetnika moći da vide u Višnjićevoj br. 5 od 19. septembra do 20. oktobra 2019. Ćuk izlaže umetničke objekte, crteže i instalacije, i praveći iskorak od očekivanog, stavlja akcenat na iskustvo, doživljaj, umetnički spektakl, ali i na komunikaciju dela sa publikom.

Izložba „A whole new world“ kojom Vuk Ćuk predstavlja nove ideje otvara izlagačku sezonu Galerije Zvono
Galerija Zvono publici predstavlja novu umetničku izložbu beogradskog autora, Vuka Ćuka, objedinjenu nazivom A whole new world. Ćuk, iako već dobro poznat beogradskoj publici, ovom izložbom pravi veliki umetnički iskorak, prezentujući nove ideje i nove poglede na umetnost. Posetioci izložbe će imati priliku da vide umetničke objekte, crteže i instalacije, koji predstavljaju autonomne radove, ali zajedno u galerijskom prostoru funkcionišu kao homogena, ali raskošna celina.

Nazivom izložbe A whole new world pokreće se diskusija o budućnosti interakcije čoveka i robota, o novim, savremenim estetskim kanonima, kao i o pitanju slobode umetničkog stvaralaštva. Sučeljavanje arhetipske ljudske svaralačke delatnosti – crtanje, slikanje i rezbarenje (graviranje) – sa mogućnostima koje pružaju nove tehnologije, u središtu je Ćukovih istraživanja. On eksperimentiše spajajući umetnost i tehnologiju, stvarajući na taj način sopstvene, savremene umetničke objekte i estetske sisteme. Vuk postavlja pitanje: Da li je umetnik slobodan?  Da li je svet umetnosti oslobođen društvenih stega i obrazaca? Koliko je zanimanje umetnika drugačije od svih ostalih? Da li kupovinom umetničkih dela dajemo egzistencijalnu nadu utopijskom svetu umetnosti ili ga, pak, stavljamo u drušveni kalup? Glavni pokretač Ćukovog stvaralaštva jeste sloboda. Dajući karakteristike robota i moć pokreta svom umetničkom delu, on oslobađa umetnički rad statičnosti, dajući mu svojevrsnu slobodu. Izložba A whole new world predstavlja metaforu slobode u savremenom umetničkom životu, jer umetnik želi da stvara i živi slobodno kroz svoju umetnost. A whole new world jeste umetnički produkt Ćukovih refleksija o utopijskom svetu umetnosti, ali i realizacija novih, osavremenjenih umetničkih praksi i eklektičnog likovnog izraza.

Foto i tekst; press