Venecijanski bijenale ove godine održava se pod nazivom „Da živite u zanimljivim vremenima” (May You Live in Interesting Times) i predstavlja savremenu umetničku scenu 90 zemalja sveta. Na 58. Bijenalu umetnosti u Veneciji Srbija je nastupila izložbom „Povratak gubitka memorije” Ðorđa Ozbolta. Umetnički direktor ovogodišnjeg Bijenala, londonski galerista i kurator Ralph Rugoff, zadao je temu koja direktno poziva savremene umetnike da sagledaju vreme u kojem žive i stvaraju. U centralnom paviljonu Bijenala Rugof je pozvao 79 umetnika iz sveta za koje navodi da se njihovi radovi odnose na karakteristikea vremena i svega onoga što ono nosi, pa se stoga i mogu tumačiti na različite načine.

Da živite u zanimljivim vremenima – moto 58. Bijenala umetnosti u Veneciji

Glavna nagrada. „Zlatni lav” pripala je ove godine Litvaniji za izložbu “Sun and Sea (Marina)” čiji su autori Lina Lapelite, Vaiva Grainite i Rugile Barzdziukaite – ovo se smatra najboljim nacionalnim dostignućem ovogodišnje smotre dok je specijalno priznanje pripalo Belgiji za postavku „Mondo Cane”, koji potpisuju Jos de Grujter i Harald Tis.

„Zlatni lav” za najbolji rad u centralnom paviljonu pripao je američkom umetniku Arturu Džafi za film „The White Album”, dok je nagradu za životno delo dobio takođe američki umetnik Džimi Durham.

Da živite u zanimljivim vremenima – moto 58. Bijenala umetnosti u Veneciji

Paviljon Rumunije: rad pod nazivom Unfinished Conversations on the Weight of Absence potpisali su Belu-Simion Făinaru, Dan Mihălțianu i Miklós Onucsán.

Srbija se predstavila radom umtnika Đorđa Ozbolta čiji je rad tematski vezan za našu istoriju, ali dovoljno komunikativan na međunarodnom planu: „Iako je njegova tema vezana za našu istoriju, on uspeva da komunicira sa svetskom publikom. Umetnik je već svetski poznat i renomiran i ovo je neki naš doprinos da neko ko je u inostranstvu već stekao visoku konotaciju kao umetnik, dobije dodatnu podršku od strane svoje zemlje i u toj sinergiji mi možemo podići nivo kompletne likovne scene Srbije u ovom trenutku“, obrazložio je odluku Dragan Zdravković, predsednik komisije, inače naš predstavnik na poslednjem Bijenalu u Veneciji 2017. godine.
Tokom glavnih izložbi u Đardiniju i Arsenalima, na nekoliko lokacija u Veneciji mogle su se pogledati izuzetno kvalittne postavke poznatih savremenih umetnika, među kojima je i ona u Galeriji Akademije umetnosti na kojoj je data restrospektiva nemačkog umetnika Georga Bazelica, poznatog po svom ekspersivnom izrazu i istraživanju figuracije koji je na granici groteske.

Da živite u zanimljivim vremenima – moto 58. Bijenala umetnosti u Veneciji
Nemački paviljon: rad se kritički osvrće na status emigranata u Evropi, Natascha Süder Happelman.

„Bez sumnje radovi će reflektovati sve aspekte današnjice, ali uveriće nas da umetnost nije tu da bi ispitivala svoju političku moć. Ona je nemoćna da zaustavi porast nacionalističkih pokreta i stvaranja autoritarnih vlada na različitim stranama sveta, niti može da izmeni tragičnu sudbinu azilanata širom sveta čiji broj dostiže jedan posto svetske populacije. S druge strane umetost može da bude vrsta vodiča za to kako razmišljatii živeti u ‘zanimljivim vremenima’“, navodi se na zavničnom sajtu Bijenala u saopštenju umetničkog direktora Ralfa Rugofa (Ralph Rugoff).

Paviljon Rusije u na venecijanskom Bijenalu 2019. godine posvećen je najvećem ruskom muzeju Ermitažu: umetnik Alexander Shishkin-Hokusai i umetnički direktor Alexander Sokurov iskoristili su scene starih majstora za intrigantne instalacije.

Bijenale će biti zatvoreno 24. novembra.

Foto: Format 88, tekst: Ivana Martić