Izložba u Modernoj galeriji Beograd koja je izazvala veliko interesovanje i medija i publike traje do 10. jula 2022. godine. Iz Beograda slika Lazara Vozarevića „Krug“, odlazi u Sremsku Mitrovicu.

„Krug” Lazara Vozarevića još ove nedelje pred beogradskom publikom
Foto: Dario Janošević

Izložba koja već nedeljama oduševljava posetioce Moderne galerije Beograd na Dorćolu, „Krug“’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera traje još ove nedelje, tačnije do 10. jula 2022. godine.

Izložba je izazvala veliko interesovanje i medija i publike, a mnogobrojni posetioci zadivljeni su ovim remek-delom srpske likovne umetnosti, čija savršena kružna forma u centru slike, dimenzije i zlatna boja gotovo hipnotišu.

Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela „Krug’’ pred domaćom publikom, budući da je slika posle izlaganja na IX Bijenalu u Sao Paolu bila otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu.

Lazar Vozarević je 1967. godine zajedno sa Jagodom Buić i Edom Murtićem, predstavljao Jugoslaviju na IX Bijenalu u Sao Paulu u Brazilu, kada su se među ostalim učesnicima pojavila i neka od najvećih umetničkih imena tog vremena, Endi Vorhol (Andy Warhol), Edvard Hoper (Edward Hopper), Roj Lihtenštajn (Roy Lichtenstein), Džasper Džons (Jasper Johns), Robert Raušenberg (Robert Rauschenberg), Tom Veselman (Tom Weselmann), Dejvid Hokni (David Hockney), Sezar (César Baldaccini), sa sada već čuvenim delima.
Dejvid Rokfeler kupuje upravo Vozarevićev krug, zadivljen autentičnošču slike. Dimenzija 208 x 160 cm, ova slika je rađena u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim „pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.

Izložbu prati bogato ilustrovana publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof. dr Lidija Merenik, kustos galerije Lazar Vozarević, Marija Vuruna, viši konzervator – restaurator, Mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd – Vojislav Noveski. Izložbu je organizovala Moderna galeriji Beograd u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević iz Sremske Mitrovice.

Još jedna vest je da u septembru počinje da se snima film o Lazaru Vozreviću, ali i slici „Krug”, njenom putu i samom Rokfeleru. Ovaj film će se snimati, između ostalog, i u Njujorku i u Sao Paolu!

Radno vreme Moderne galerije Beograd je 12 do 20 časova (Beograd, Strahinjića Bana 8).

Foto: Dario Janošević