Vredna umetnička kolekcija predstavljena na izložbi “Playing Pieces”, koju je dizajnirao studio Nissen Richards za norveške muzeje MUNCH i KODE. Arhitekte i dizajneri specijalisti, za kulturu Nissen Richards Studio, završili postavku izložbe za dva različita klijenta na dva različita mesta: MUNCH u Oslu i KODE u Bergenu. “Playing Pieces” je izložba koju sponzoriše i sadrži obimnu umetničku kolekciju filantropske organizacije Sparebankstiftelsen DNB.

Najveći muzeji za umetnost, zanat, dizajn i muziku u nordijskim zemljama predsavljaju Munka na nov način

Nissen Richards Studio je zamoljen da napravi jedinstvenu konceptualnu izložbu koja bi bila prepoznatljiva za oba lokala, a istovremeno jedinstveno prilagođena različitim prostorima i grafičkom identitetu svake institucije. “Playing Pieces” je sada otvorena u MUNCH-u u Oslu i biće prebačena nakon završetka krajem avgusta u KODE u Bergenu, gde će izložba trajati od 22. novembra 2022. do 26. februara 2023.

Ideja postavke bila je da se pstvari „izložbeno iskustvo koje stvara angažovanje, refleksiju i inkluziju za široku publiku“ i koji je imao za cilj „da pokaže raznovrsnu umetničku kolekciju svetske klase i postavi kritička pitanja o pričama koje pričamo jedni drugima kroz umetnost i institucije koje karakterišu kulturni život u Norveškoj.’

Najveći muzeji za umetnost, zanat, dizajn i muziku u nordijskim zemljama predsavljaju Munka na nov način

Predloženi koncept izložbe od 167 umetničkih dela morao je dobro da funkcioniše unutar novoizgrađenih granica nove zgrade muzeja MUNCH, koju su dizajnirali arhitekte Estudio Herreros i koja je otvorena u oktobru 2021. godine kao svetska destinacija broj jedan za doživljaj umetnosti Edvarda Munka, kao kao i raznolika lepeza moderne i savremene umetnosti. Drugo, koncept je morao da funkcioniše podjednako dobro u okviru svog naknadnog domaćina KODE-a u Bergenu. KODE Art Museums and Composer Homes je jedan od najvećih muzeja za umetnost, zanat, dizajn i muziku u nordijskim zemljama, koji zauzima četiri zgrade u centru Bergena.

Specifična lokacija za prvu postavku je ceo treći sprat MUNCH-a, koji obuhvata 1.100 kvadratnih metara sprata u obliku slova L, podeljen na veliku salu (810 kvadratnih metara) i malu salu (290 kvadratnih metara). Izložbena lokacija KODE, takođe na trećem spratu muzeja, sastoji se od tri prostorije i sastoji se od centralnog atrijumskog prostora sa dva susedna krila, kao i uvodnog prostora u prizemlju.


„Ključ ovog jedinstvenog izazova“, prokomentarisala je Pipa Nisen iz studija Nisen Ričards, „bio je da se dizajnira prostorno jednostavan pristup koji bi mogao da funkcioniše u oba prostora, sa jasnim izložbenim identitetom kreiranim smelom upotrebom serije boje i teksture, koje su individualne za određenog umetnika ili grupu umetnika koji čine fokus svakog glavnog segmenta izložbe.“