„S+Z = Z+S” naziv je treće izložbe Milice Marinković koja je bazirana na savremenim instalcijama od tapiserija nedavno predstavljena u galeriji Singidunum.

Milica Marinković: moderna postavka-instalacija tradicionalnih tapiserija

Iako bi ove godine trebalo obeležiti 10 godina njenih stvaralačkih radova od recikliranog materijala, ovog puta autorka je odlučila da u okviru postavke izloži moderne tapiserije izrađene starim tekstilnim tehnikama, u vidu instalacije.

Najveći akcenat je na tradiciji i simbolici koje šalju materijali i tehnike koje su korišćene za izradu radova. „Kroz čitav svoj umetnički rad želim da skrenem pažnju na očuvanje tradicije. Iz tog razloga sam se opredelila za tehniku tkanja, koja je tipična za izradu tapiserija, kao i tehnike heklanja i pletenja uz upotrebu tradicionalnih i modernih prediva. Pri izradi su dodati delovi ili plodovi biljki koje imaju svoju simboliku. To su orah, lipa, žito, stabljike ljiljana i masline. Sve to nije slučajno sklopljeno u jednu celinu. Sve u celini ima mnogo dublje i emotivnije značenje, zato što sam ovu izložbu posvetila svojoj baki i dekama, kao i svim bakama i dekama i ljudima uopšte, koji jesu ili nisu više sa nama. Te generacije su živele u vremenu kada se znalo šta su tradicija, kultura i poštovanje“, rekla je autorka izložbe.

Foto: press