Galerija Atelier DivArt predstavlja samostalnu izložbu „Proces” akademskog slikara Filipa Ristića. Štafelajne slike – ulja na platnu bogatog kolorita ostvarena su u domenu apstrakcije.

Filip Ristić slika širokim i odlučnim potezom, a slojevi boje stvaraju nefigurativne prizore. Asocijativnim pristupom slikar pronalazi ravotežu svojih unutršnjih doživljaja. Emocije su takođe velika inspiracija umetnika koje preko svojih slika prenosi na posmatrača, koji pred ovim platnima ne ostaje ravnodušan.

Filip Ristić otvara izložbu „Proces” u galeriji DivArt

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti u tekstu kataloga o Ristićevoj izložbi navodi: „Umetnost Filipa Ristića je emotivna, sastavljena od širokog i odlučnog gesta. Njegove slike jesu slobodne zone duha na kojima Ristić ne opisuje, ne gubi se u detaljima, već sugeriše, puštajući gledaoca da rekonstruiše svoju viziju na podsticaj. Rezultati toga su radovi koji prenose kombinacije boja čas tonske, čas kontrasne prema emocijama koja ih oživljava.
Ristićeve slike su na liniji apstrakcije i asocijacije, on ne slika ono što vidi, nego ono što sâm prepoznaje „kao jedini mogući odgovor na apsurd nove hologramske stvarnosti“. Umetnički proces viđen kao nužan čin direktnog izražavanja sebe, svoje slobode i autentičnosti iznedrio je umetnika koji teži da transformiše veliku energiju sadašnjosti.”

dav

Filip Ristić, rođen u Beogradu 1988. godine. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija vizuelnih umetnosti. Master studije završio je 2018. godine na Fakultet Umetnosti Prištinskog Univerziteta sa trenutnim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, smer slikarstvo u klasi Zorana Furunovića. Diplomirao je 2011. na Fakultetu Prištinskog Univerziteta sa trenutnim sedištem u Кosovskoj Mitrovici na smeru slikarstvo u klasa Zorana Furunovića. Član je ULUS-a. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada: ,,Dimitrije Popović” za najboljeg mladog stvaraoca 2018. godine, Gračanica. Nagrada ,,Galerija Dušan Starčević” za najbolji crtež na IV Međunarodnom bijenalu crteža Smederevska Palanka 2020. godine. Pohvala u kategoriji slikarstvo na Oktobarskom likovnom salonu u Кovinu 2021. godine. Pet slika velikog formata krasi prostorije rektorata Prištinskog Univerziteta u Кosovskoj Mitrovici.

Foto: press