Dvosoban stan veselih boja i ležerne atmosfere u Moskvi projekat je arhitekte Anastasije Koloptseve (@anastasia_kholoptseva_design ) čiji je cilj bio da postigne funkcionalan prostor za porodicu psihologa.

Dvosoban stan za porodicu psihologa sa dvoje dece u Moskvi pleni vedrinom

Na relativno maloj kvadraturi (74 m² ) bračni par sa dvoje dece psihologa želeo je da dobije prostor koji je maksimalno prilagodljiv i prijatan kojim dominiraju vedre nijanse. Psiholozi intenzivno rade, danas uglavnom od kuće, dok fizičke aktivnosti ostavljaju za odmor. Imaju dobar ukus i racionalno rezonovanje potreba, a takva kombinacija se može smatrati odličnom startnom pozicijom za dizajnera.

 

Dvosoban stan za porodicu psihologa sa dvoje dece u Moskvi pleni vedrinom

Dvosoban stan za porodicu psihologa sa dvoje dece u Moskvi pleni vedrinom
„Oni su cenili savremenu umetnost, a mi smo koristili različite radove savremenih umetnika i neobične ideje enterijera u različitim prostorijama. Kako ukupna kvadratura stana nije velika, odlučili smo da koristimo svetle boje na zidovima iu nameštaju, staklu i ogledalima”, otkrila je autorka projekta, Anastasija Koloptseva.

Dvosoban stan za porodicu psihologa sa dvoje dece u Moskvi pleni vedrinom

Za prvi utisak ulaznog prostora odabrana je sofisticirana intenzivna plavu za jedan zid. Ovo je bilo jedino mesto gde je dizajner dozvolio primenu tamnog tona. Istovremeno, bio je ukrašen delom velikog kruga ogledala, koji odražava perspektivu dnevne sobe. Odgovarajući manji deo ovog kruga postavljen je na upravnom nastavku zida.

Kako je visina prostora bila dovoljna, primenjeni su široki venci i postolje, što naglašava svečani ton. Savremeni cvetne i geometrijske mustre, zaobljeni uglovi lajsni i nameštaja, kanelure na kuhinji kao i umetnost, sve to čini enterijer izuzetno savremenim.

Dnevna soba i kuhinja su kombinovane tako da postoji ograničen prostor za svaku od njih. Sama kuhinja je tako mala, površina za kuvanje je takođe relativno mala, postoje samo tri ringle za kuvanje što nije tipično za Rusiju. U isto vreme u porodici se retko kuva, roditelji puno rade, uglavnom se hrana kupuje gotova.

Među članovima porodice nema navike gledanja televizije, a postojala je šansa da se organizuje dnevni boravak sa sofom i foteljom nasuprot tome. Planirana su dva toaleta, što je prilično udobno za 4 osobe.

Odlaganje stvari je postavljeno u hodniku i u spavaćoj sobi roditelja. Ormari u hodniku su obojeni veoma boji poput zidova, tako da u ovom prostoru nema osećaja nereda. Naprotiv, garderoba u spavaćoj sobi je naglašena, ali ne i preterana zbog prljavobelog tona. Dečja spavaća soba je prostrana i svetla. Prozor od poda do plafona na sunčanoj strani i svetloplave boje čine da ovaj prostor za dva dečaka zvuči veselo.

Arhitekta je odlučula da pusti obilje svetlosti u glavnu spavaću sobu kroz velika staklena vrata. Takva konstrukcija sa fasetnim staklom, reflektujući sunčevu svetlost, dodala je eleganciju obema sobama. Plafoni u ukupnom stanu su veći od 3 metra, što je unelo dodatnu lakoću i svetlost u sve prostore.

Dizajn: @anastasia_kholoptseva_design
Foto;  Sergey Ananiev
Stylist: Dasha Soboleva