U okviru Desetog festivala „Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće otvorena izložba pet japanskih umetnika pod nazivom “Small Reboots”.

Izložba je rezultat saradnje kustosa iz Srbije i Japana – Ksenije Marinković i Tomohira Okade, koji će predstaviti radove pet umetnica i umetnika – Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko. Reč je o autorkama i autorima koji su do sada svoje radove predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Vuiton Pariz, Ars Electornica festival u Lincu i dr.

Japanska umetnost u okviru programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”
Hiroko Okada, Engaged Body

Svečano otvaranje u prisustvu umetnika i kustosa iz Japana, zakazano je za petak, 12. avgust u 20 časova, dok će u ponedeljak 15. avgusta umetnici održati prezentacije o svom radu.

Ovaj projekat je početak višegodišnje saradnje umetnika, kustosa i institucija Srbije i Japana u oblasti vizuelne umetnosti koji je  podržala fondacija EU Japan Fest i deo je zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana.

Foto: press, rad Hiroko Okade Engaged Body