Pamtićemo 2018. godinu po Narodnom muzeju koji je, posle 15 godina rekonstrukcije, ponovo otvoren, ali i po knjizi Kreativnog centra „Misija: Muzej”, istoričara umetnosti Ivane Nešić koja je za ovaj rad bila inspirisana upravo činjenicom da neki mališani nisu imali prilike od svog rođenja da posete Muzej.

Knjiga predstavlja vodič kroz kolekciju srpske i jugoslovenske umetnosti koja je Ivani kao stručnjaku i nekome ko je radio u Muzeju kroz postavke kao volonter bliska – njena ideja bila je da mališanima približi verdnosti umetnosti koje ona kao jedna od najznačajnijih ljudskih sfera stvaralaštva ima, ali i da se im se probudi svest o značaju zaštite i negovanja takvih vrednosti.

Knjiga „Misija: Muzej" Kreativnog centra: Istoričar umetnosti Ivana Nešić približila je najmlađima svet umetnosti i kulturnog nasleđa

Raspust i praznici su idelano vreme da hedonizam i sajaj novogodišnjih svećica začinite jednom posetom Narodnom muzeju – odgonetnite sa najmlađima zašto mrtva priroda i nije baš potpuno mrtva, kuda su odleteli petlovi Paje Jovanovića i dr… „Misija: Muzej“ na poslednjim stranicama ima i svoju malu „galeriju“ koja sadrži antologijska dela srpskog slikarstva koje će upoznaju junaci Ivane Nešić.

Ilustracije za knjigu radio je Boris Kuzmanović koji je odlučio da svojim intervencijama na reprodukcijama dela sugeriše mladima na suštinske odlike umetnosti, da ih podstakne da postavljaju pitanja i tragaju za odgovorima.

Utorkom, sredom, petkom i nedeljom ulaz u Narodni muzej u Beogradu traje do 17 časova, dok je ulaz u četvrtkom i subotom do 19 časova.

Foto. FORMAT 88