Izložbom „Obnavljanje lepote“ posle dugo vremena javnost će moći da otkrije monumentale keramičke panoe Ivana Tabakovića iz 1937. godine iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, kojima ova institucija učestvuje u nacionalnoj muzejskoj inicijativi od 12. do 21. maja – Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10.

Tabaković je na izložbi u Parizu 1937. U Paviljonu Kraljevine Jugoslavije predstavio četiri keramička panoa (Motiv iz Srbije, manji od ostalih, Bosanski motiv, Dalmatinka i Hrvatsko proleće) koji su potom odlikovani počasnom diplomom i predstavljaju remek dela tada pionirske tehnike u našoj sredini. Vremenom je došlo do oštećenja koja su restauratorskim poduhvatima Dragane Dingarac Krivaje i Milana Andrića uklonjena.

 

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 ove godine održava se u 75 muzeja u 54 grada u Srbiji. Besplatni programi odvijaju se na preko 130 lokacija: izložbe, prezentacije, dečje radionice, predavanja i javni razgovori na temu Moj muzej, moj grad“ treba da doprinesu povezivanju lokalnih zajednica i muzeja, kao mesta ključnog za doživljaj baštine. Ulaz je besplatan.

Muzeji Srbije, od 10 do 10