Za sve one koje ovog proleća put navede u London, a da ih pri tome i zanimaju istorije kraljevskih porodica, preporuka je izložba „Život viđen kraljevskim objektivom“ (Life Through a Royal Lens) u galeriji „Pigott“ Kesingtonske palte. Izložbu je dizajnerski koncipirao studio Nissen Richards u saradnji sa klijentom Historic Royal Palaces.


Reč je o izložbi koja kroz kraljevski objektiv istražuje kraljevsku porodicu kroz fotografiju i na jednom mestu objedinjuje neke od najpoznatijih slika kraljevske porodice koje su ikada snimljene.
Život kroz kraljevski objektiv okuplja više od 100 fotografija koje prikazuju odnos između monarhije i fotografije od prvih početaka tehnologije 1840. godine do danas. Istražuje načine na koje je britanska monarhija koristila medij da oblikuje svoj javni imidž i kako je entuzijastično pokroviteljstvo kraljice Viktorije i princa Alberta nad fotografijom u povojima pomoglo da ovaj novi pronalazak dobije veću naučnu i javnu pažnju.

London: Izložba koja kroz kraljevski objektiv istražuje kraljevski život
Fotografije na izložbi kreću se od narudžbi nekih od najvećih imena portretne fotografije, od Sesila Bitona i lorda Snoudona do Eni Libovic i Rankina, pored slika koje su snimili sami članovi kraljevske porodice i snimaka koje su napravili i za savremene medije širom sveta.

London: Izložba koja kroz kraljevski objektiv istražuje kraljevski život
„Izložba je paralelna sa životima i predstavljanjem kraljevske porodice uz promenljive tehnologije u oblasti fotografije“, prokomentarisala je direktorka studija Nisen Ričards, Pipa Nisen. „U pogledu dizajna izložbe, ova zajednička tema je skrenula sa striktno hronološkog tretmana na tematske oblasti, koje omogućavaju posetiocima da ispitaju kontekst i svrhu svake tipologije fotografije.“, izjavila je Pipa Nisen.
Izložba traje do 30. oktobra 2022. godine.
Foto: Gareth Gardner