Izložba mladih regionalnih umetnika, Ivane Ivković, Vladimira Miladinovića, Saše Tkačenko i Emira Šehanovića, prikazana je večeras u švajcarskoj rezidenciji uz podršku ambasadora Jean-Daniel Ruch-a.

Ivana Ivković, Since I met You I have no Peace (2012), prostirka u salonu rezidencije; radovi Vladimira Miladinovića (desni zid)
Prostirka i kolaž na zidu IIvane Ivković u salonu rezidencije deo su rada Since I met You I have no Peace (2012.)

Nakon izuzetnog uspeha prošlogodišnje izložbe talentovanih srpskih umetnika u rezidenciji švajcarske ambasade, Dragana Bibina i Borisa Lukića, ambasador Švajcarske je i ove godine, u prisustvu stručne publike i poštovalaca savremene umetnosti, pretvorio rezidencijalni ambijent na Senjaku u pravi salon savremene regionalne umetnosti.

Prošlogodišnja postavka slika mladih novosadskih umetnika, Dragana Bibina i Borisa Lukića, u enterijeru švajcarske rezidencije
Prošlogodišnja postavka slika mladih novosadskih umetnika, Dragana Bibina i Borisa Lukića, u enterijeru švajcarske rezidencije

Kustosi izložbe, Švajcarci koji žive u Beogradu, David Laufer i Jan Eugster, imali su nameru da ovom, kao i prošlogodišnjom selekcijom radova, pokažu izuzetan društveni kontekst i potencijal regionalne umetnosti. 

P60526-202453

„Izložbu organizujemo po drugi put sa težnjom da je etabliramo kao značajno mesto susreta na umetničkoj mapi grada. Ovim konceptom težimo da istražimo, prikažemo i promovišemo dela ovdašnjih savremenih umetnika domaćoj i međunarodnoj publici Beograda. Ideja ovih izložbi jeste da učinimo da se susretnu dva sveta – međunarodna publika u Beogradu i lokalni savremeni umetnici, koji oblikuju budućnost ovog regiona. Radovi ovih četvoro umetnika se već nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom sveta i sigurni smo da će savremena umetnost u godinama koje dolaze biti jedan od najtraženijih srpskih izvoznih proizvoda.“, istakao je David Lufer otvarajući izložbu.

Ivana Ivković, Thank you, mr. Graham (2011), light box
Ivana Ivković, Thank you, mr. Graham (2011-), light box

Ivana Ivković je umetnica iz Beograda čiji radovi se nalaze u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, u kolekciji Muzeja grada Beograda, kao i u nekoliko značajnih privatnih kolekcija u Njujorku, Bazelu i Lisabonu. Tepisi, crteži i svetlosne instalacije odslikavaju autorkinu intimnu percepciju sebe u kontaktu sa neposrednim iskustvima i okruženjem. Diplomirala je slikarstvo i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Emir Šehanović ispred svog rada, Fundamental 1,2 (poliester i mermerna prašina)
Međunarodno priznati umetnik iz Tuzle Emir Šehanović ispred svog rada, Fundamental 1,2 (poliester i mermerna prašina)

Emir Šehanović je umetnik iz Tuzle. Dobitnik je međunarodnog priznanja za murale u svom rodnom gradu, posle čega se upustio u istraživanje videa, digitalne štampe i multimedije. Paganska tradicija, sujeverje i okultno su neke od stalnih tema koje su prisutne u njegovom radu, dok su kolaži i asamblaži njegovi omiljeni instrumenti izražavanja.

Radovi Vladimira Miladinovića
Radovi Vladimira Miladinovića

Vladimir Miladinović je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a završava doktorat na Fakultetu likovnih umetnosti. Koristeći isključivo tuš na papiru, Vladimir se bavi politikom sećanja, medijske manipulacije i stvaranja, odnosno reinterpretacije istorijskih narativa. Za ovaj rad prikazan u rezidenciji osvojio je nagradu 53. Oktobarskog salona 2012. godine.

Saša Tkačenko, Flags, Untitled 1
Saša Tkačenko, Flags, Untitled 1

Saša Tkačenko živi i radi u Beogradu. Izražava se kroz video, predmete i site-specific instalacije. Posmatra poznate znamenitosti i znakove i istražuje poimanje instutucija kroz slike iz sadašnjosti, prošlosti i ispitivanjem javnih prostora. Izlagao je u brojnim relevantnim prostorima u zemlji i inostranstvu: Centar Pompidu u Parizu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Mumok – Muzej moderne umetnosti u Beču…

Ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori, Jean-Daniel Ruch
Jean-Daniel Ruch, abasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori

Ambasador Švajcarske Jean-Daniel Ruch izrazio je nadu da će ova izložba postati deo prolećne tradicije: „Poslednjih petnaest godina Srbija se kretala ka živom, modernom i dinamičnom društvu integrišući evropske vrednosti slobode i uvažavanja različitosti. Švajcarska je podržavala taj proces i nastaviće da ohrabruje kreativne snage u ovoj zemlji, Beograd je regionalni centar i ima potencijal da postane Evropski centar.”

Postavka se može pogledati do 1. avgusta uz e-mail najavu Ambasadi Švajcarske.

 

Izložba regionalnih umetnika u rezidenciji Švajcarske - Ivana Ivković
Foto: promo, Format 88