Vrata na kućama u Saudijskoj Arabiji su posebno dekorisana jer od davnina predstavljaju statusno ogledalo u ovoj zemlji – najčešće koriste: zelenu, žutu, crvenu i plavu boju!

Izrada vrata u Saudijskoj Arabiji

Od talenta i umetničkog dara stolara zavisi kako će vrata finalno izgledati – oni ih iscrtavaju, ukrašavaju i rade duboreze različitim tehnikama – čak i sa usijanim gvožđem.

Geometrijski oblici su, shodno islamskoj tradiciji, najčešći motivi na vratima. Umetnost ovog ručnog rada duboko je ukorenjena u saudijskoj kulturi. Prva i najstarija vrata pravljena su od stabla palminog drveta – stablo je sečeno po dužini u trakama. Stolari su sastavljali te trake bez eksera, specijalnom metodom, tako da su dobijali ravnu dasku za proizvodnju vrata.

Danas, na novoizgrađenim kućama, vrata su često pravljena od stakla u boji, ukrašena kovanim gvožđem i ogledalima. Saudijska vrata su jedan od najprodavanijih suvenira u ovoj Kraljevini. Izgledu vrata u Saudijskoj Arabiji, pridaje se veliki značaj i ona su često veoma raskošno ukrašena, čak i na skromnije opremljenim kućama.

Tekst: Marina Bulatović
Foto: Budislav Bulatović