Na izložbi Ekokult koja je održana u Galeriji Progres predsavljeni su radovi iz eko arhitekture, eko kulture, eko umetnosti, eko dizajna i eko života koji promovišu princip održivosti i ekološki pristup u arhitekturi, građevinarstvu, umetničkom stvaralaštvu i razmišljanju. U segementu dizajna, predstavljen je veliki broj autora koji većinom potpisuju ručno rađene projekte – upoznajte se sa nekima od njih!

Andreja Pavi-çevi-ç

Jedna od umetnica koja je izlagala u ovom segmentu je Andreja Pavićević, koja se bavi dizajnom enterijera, nameštaja, rasvete, crtanjem, oslikavanjem zidova, hauba, dizajnom odeće. Na Ekokult-u je izložila lampu Pauk, napravljenu od drveta i metala.

Hookle und Stool 3Hookle und Stool

Hookle und Stool je radionica koja se bavi izradom ručno rađenog nameštaja od punog drveta vrhunskog kvaliteta. Nameštaj koji izrađuju inspirisan je filozofijom dizajna skandinavskih majstora sa sredine prošlog veka, a svaki komad ima neku sitnu nesavršenost koja ne može da se vidi golim okom, ali kada se dodirne ima sitne nesavršene prelaze, što ga razlikuje od industrijskog nameštaja koji se radi na mašini i daje mu kvalitet, unikatnost i handmade pečat.

Studio Dvoika

Studio Dvoika je na Ekokult-u predstavio gradski bicikl Imagine, pravljen po principu i tehnologiji po kojoj se prave kvalitetni drveni brodovi. Izrađen je iz pažljivo biranih komada drveta, ručno obrađen i dobro opremljen. Konstrukcija je “monocoque”, što znači da je unutrašnjost izdubljena, dok je ram ojačan staklenim vlaknima i epoksi smolom, te prevučen sa nekoliko slojeva laka. Veoma je izdržljiv, ali i elegantan, prefinjenog izgleda.

LAmpemm 2

Studio Lampemm je na Ekokult-u izložio kolekciju je inspirisanu eksterijerima i enterijerima javnih prostora iz sredine prošlog veka. Jednostavni, monumentalni geometrijski oblici su danas suprotstavljeni i upotpunjeni tragovima vremena, pa je fokus ovog studija na odnosima samih materijala, čiji se znakovi starenja pokazuju na različite načine. U radu kombinuju drvo, kao osnovni materijal sa, sa keramikom i procesiranim ili hemijski korodiranim metalom. Boje i tekstura izpoliranih metalnih površina izgledaju drugačije zavisno od svetla i ugla posmatranja.

RMD 2

RMD

Umetnost, dizajn, stari zanati, reciklaža i reciklirani materijali u funkciji novog oblikovanja mnoge umetnike vode ka mogućnostima novih rešenja, uvažavajući upotrebu novih materijala. Njihovim kombinovanjem nastaje nekonvencionalni održivi dizajn koji je pretpostavka velikih mogućnosti održivog razvoja i zelene ekonomije, na lokalnom i regionalnom nivou. Na ovim osnovama nastao je i RMD dizajn studio, sa željom da objedini umetnost i dizajn, enterijer i savremeno slikarstvo, vajarstvo i druge vizuelne umetnosti, arhitekturu, istoriju dizajna, savremeni dizajn i vizuelne umetnosti. RMD studio prvenstveno funkcioniše kao studio za ideje u dizajnu nameštaja, a potom i kao studio za projektovanje i izvođenje enterijera.

Foto: Ekokult