U ponedeljak, 12. septembra, u beogradskoj galeriji „Dar Mar” (Kralja Petra 44) otvorena je izložba na kojoj je prikazana nova serija radova Gorana Mitrovića, pod nazivom „Snoviđenja“. Kroz medij slike, crteža i objekta, za koje uporište autor i dalje pronalazi u realizmu, publika će moći da nastavi istraživanje Mitrovićevih maštovitih, fantastičnih, začudnih svetova. 

Ranije poznat kao slikar predela sa sumornom atmosferom, koji nastanjuju strašila i druge jezovite prikaze, Mitrović u dvehiljaditim menja svoj tematski i atmosferski okvir prikazujući „vedre prizore letećih tela i vazdušnih pojava“, što je vidljivo i u novoj seriji.

„To je koloristički svetla i duhovno radosna fantastika nekog ko je skoro podvižnički uspeo da se oslobodi tmine mračnih prizora, ma koliko oni bili likovno vešto i nadmoćno prikazani i zakorači u svet duhovne slobode“, pojašnjava istoričar umetnosti Dejan Đorić, u katalogu izložbe, i dodaje:

„Mitrović bi da spase i uznese možda pre vilinski svet nego ljudski, drevne balkanske mitove krvi i tla, bića i atmosfere koje uništava tehnička civilizacija. Drevan i savremen, jer se njegove slike optimizmom otvaraju i ka deci, ovaj slikar duboko zalazi u snoviđajno, mitsko i onostrano…

Mitrovićev univerzum sličan je onom koji se ukazuje u procepu vremena, kada popuštaju racionalne stege. Njegovo slikarstvo je između ostalog i procesija, ritual, karneval, grozničavo, praznično i svečano, uhvaćeno u trenucima zanosa ili srećnog opuštanja. Nalik je maskerati, kurentima i festivalu, kada zajednica pada u trans.“

O tome šta publika može da očekuje od pomenute serije radova, kustos još piše:

„Slika je i sada, posle svega, odraz neprekinute veze sa tradicijom, a Mitrović u funkciju drevnosti stavlja i mašinu. U tom svojstvu su i njegova proširenja slike ka objektu, izlazak sa platna u treću dimenziju, prema reljefu i asamblažu. Tako sada vidimo da on stvara i objekte, male skulpture kućica sa figurama kao u niši oltara, koje radosno podsećaju na stare švajcarske satove sa ptičicom“.

Đorić u zaključku Mitrovićevu priču vidi „kao bajanje koje se odnosi na suštinsko i leči dušu posmatrača zasutog demonijom bezdušne savremenosti“.

Goran Mitrović je rođen 1968. godine u Sremskoj Mitrovici. Prva likovna iskustva stiče u likovnom studiju pri Centru za kulturu u Sremskoj Mitrovici, pod rukovodstvom slikara Dragana Martinovića. Godine 1990. upisuje likovnu Akademiju u Sarajevu u klasi profesora Ratka Lalića. Studije završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Todorovića. Mitrovićeva dela nalaze se u mnogim uglednim institucijama, galerijama, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Zastupljen je u enciklopedijama, leksikonima i knjigama o umetnosti. Živi i radi u Sremskoj Mitrovici.

Izložba „Snoviđenja“ biće otvorena od 12. septembra do 1. oktobra 2022. godine. Radno vreme galerije „Dar Mar“ je radnim danima od 11 do 19 časova i subotom od 11 do 15 sati. Galerija je nedeljom zatvorena.