Projekat “Indoor Landscape” arhitektonskog studija Egue y Seta iz Barselone poziva nas da pogledamo u svoj život i napravimo mentalni selfi.

Enterijer u Barseloni koji nazivaju „pejzaž u zatvorenom" zaustavlja dah
Kuhinja „sa pogledom“ na dnevnu sobu ili toalet sa pogledom na spavaću sobu… Ne, to nije hvalospev ovom zatvorenom ambijentu, već pohvala selektivnoj integraciji prostora u kojima provodimo najbolje trenutke svog života. U ovom domu cilj je bio da se očuva prirodno razdvajanje prostorija, otvarajući ih tako da imaju ulogu „unutrašnjih prozora i balkona“ koji bi nam pokazali pejzaž za koji smo svakodnevno vezani ali ne cenimo na pravi način.

Enterijer u Barseloni koji nazivaju „pejzaž u zatvorenom" zaustavlja dah
Molimo vas, uđite u ovaj „Pejzaž u zatvorenom prostoru“… reči su kojima autori projekta (Daniel Pérez, Felipe Araujo, Emma Charles, Diana García, Sarah Salas, Maria Escobar, Sebastian Manrique i Veronica Galli) opisuju ambijent.

Enterijer u Barseloni koji nazivaju „pejzaž u zatvorenom" zaustavlja dah
Ulazni hol ove kuće deluje kao uvertira u sve što ćete naći unutra: čiste i ortogonalne linije koje dopunjuju lukove i repertoar zaobljenih oblika; glavni zidovi okupani šarom i bojom; pokretne staklene ploče ili hrastove ogoljene rešetke sa pozadinskim osvetljenjem koje zamenjuju stare neprozirne pregrade; poluotvoreno stepenište sa redefinisanim linijama i završnim obradama; i eklektična kolekcija nameštaja, osvetljenja koje integriše minimalističke, nordijske, zemljane, provansalske i urbane reference, pod paletom toplih neutralnih tonova sa naznakama zasićenosti. Sve je to i dalje ono što jeste: smanjeni prostor sa pozivom na integraciju i cirkulaciju.

Enterijer u Barseloni koji nazivaju „pejzaž u zatvorenom" zaustavlja dah
Kuhinja se kroz kliznu belu stolariju i staklena vrata otvara ka dnevnoj sobi i hodniku; odmah ispred, vrata dnevne sobe odnosno trpezarije, kroz koja se od prvog trenutka može osetiti kako se cela porodica okupila kako jede, bilo pozadi, na terasi ili u trpezariji, a pre svega toga, zamagljeno stepenište sa svojom masivnom hrastovom ogoljenom pločom koja zamenjuje nekadašnju neprozirnu spoljnu ogradu.


Kuhinja je, s druge strane, manje centrična. I iako je njen kranji ćošak okrenut ka trpezariji kroz duboki prag koji funkcioniše i kao kutak za doručak, šank i otvor za posluživanje, u svojoj krajnjoj polovini ili blizu fasade deluju samostalno. Šema boja je obrnuta da bi se naglasili frontovi vrata ormarića, zidne pločice i dekoracija za stvaranje jedinstvene unutrašnje trpezarije sa bočnom klupom koja se, naslonjena na veliki zid ogledala, reflektuje pod jutarnjom svetlošću koja ulazi kroz prozore. Po celoj dužini, uokvireni lakirani frontovi, drvene ručke i unutrašnjost ormarića u kombinaciji sa glaziranom i ručno rađenom pločicom (Kite de Ekuipe), daju toplinu, boju i teksturu onome što bi inače bio prilično hladan prostor.
Dnevni boravak u potpunosti je integrisan u prostor sa šankom i trpezarijom. Da bi se to postiglo, prostor pokriva svoje zidove drvenim, gvozdenim i belim rebrastim prednjim ormarićima sa vratima po meri, koji omogućavaju dekorativno skladištenje na levoj strani, dok se sa desne strane organizuje niša za TV, kamin i klupa za trpezarija. Ovde, zeleni tonovi iz kuhinje i hodnika su obojeni baštenskim lišćem pozadi i spolja, dok je unutrašnjost oslikana toplim sivim, neutralnim vlaknima i prirodnim hrastovim venama koje su na kraju podvučene crnim gvozdenim strukturama. Ovde je sve meko, prostrano, raznovrsno i udobno. Odavde vidimo one koji ulaze, one koji kuvaju, one koji idu gore-dole i one koji se sunčaju. Dok smo tu, svi nas vide, i svi se vidimo.


Ako umesto toga tražite osamu, intimnost, koncentraciju ili jednostavan odmor, onda morate ići gore. Na prvom spratu, spavaća soba sa sopstvenim kupatilom ima fiksnu i vertikalnu drvenu žaluzinu, kao providnu pregradu između kupatila i kreveta. Na strani toaleta služi kao pozadina za kombinovani komad umivaonika i komode napravljene po meri, metalne strukture i rebrastih frontova u zelenoj boji lišaja. Iza ovoga, tuš i toaletne kabine su prikladno sakrivene iza teksturiranih staklenih pregrada. Na suprotnoj strani čeka spavaća soba sa zidom uzglavlja obučenog u cvetne tapete i jedinstvenim tapaciranim komadom i dva drvena noćna ormarića, preko kojih par ukrasnih zatamnjenih staklenih lampi sija svojim udobnim i ratnim svetlom za čitanje.


Iza ove garniture i prosejani platnenim zavesama, pogledi i zalasci sunca su veličanstveni. Pozadi unutra, u podnožju kreveta, ormarići sa svojim netaknutim belim prednjim vratima prekidaju se kako bi napravili mesta za kratki sto sa punim policama knjiga i saksija, jer je, ponekad, već znamo, vreme za rad na daljinu.

Foto: VICUGO FOTO www.vicugo.com