Studio 74 predstavo je završetak svog dizajna prijatnog prostora u The Headline-u za klijenta Grainger plc. Novi stambeni kompleks BTR (build-to-rent) nalazi se u Lidsu na nekadašnjem mestu Jorkširskih pošta i štamparija i čini deo nove gradske urbane četvrti Velington Plejs (Wellington Place).

Novoizgrađena zgrada od 18 spratova, sa prostranim frontom koji gleda direktno na reku Aire, ima stepenasti oblik od 13. do 17. sprata, sa parkingom na nivou ispod zemlje. Šemu od 242 kuće dizajnirali su arhitekti The Harris Partnership, a studio 74 pokriva dizajn enterijera stambenog prostora od 595 kvadratnih metara u prizemlju – gde su društvene zone kombinovane sa recepcijom, dnevnim boravkom za stanovnike, prostorom za rad. , fitness-on-demand vellness studio i teretana – kao i ‘Ski Lounge’ od 155 kvadratnih metara na 11. spratu zgrade, sa privatnom trpezarijom i dodatnim spoljnim prostorom na terasi.

Dizajnerski tretman za dva komforna prostora imao je za cilj da omogući stanarima da se opuste odmah po ulasku u zgradu i da se osećaju kao kod kuće. Svetli, meki tonovi – mešavina neutralnih sa mekim plavim i zelenim za prizemlje i dodatkom jake narandžaste boje u Ski Lounge-u – kombinuju se da bi stvorili upečatljivu i svežu paletu, sa rafiniranim i minimalnim savremenim detaljima u celom , kao i snažan stilski nameštaj i dramatično osvetljenje.
Unošenje prirodnog elementa preko zelenila i prirodnih materijala da bi se dao prioritet dobrobiti stanovnika je takođe bio imperativ, kao i naznake kvaliteta koje pružaju materijali šeme, koji uključuju površinske završne obrade, kao što su prelepe porcelanske podne pločice i prirodni svetli hrast. Mesing se koristi u celom nameštaju, osvetljenju i detaljima dizajna, sa zlatnim završnim obradama na metalnoj konstrukciji šeme koja stvara osećaj dobrodošlice. Izvođač opreme Gariff Construction Ltd, koji je ranije radio sa Grainger-om, kreirao je izuzetnu stolariju po meri šeme.

Uticaj novinskog nasleđa ovog sajta može se videti u izboru oblačenja – od pisaćih mašina i serije od osam zidnih satova koji pokazuju vreme u velikim gradovima širom sveta – do uticaja šina za proizvodnju štamparije, čiji se odjek može videti u dramatične, zakrivljene okvirne šine 74 dizajnirane oko separea i sofe u centru prostora u prizemlju. Svetliji dodiri koji odražavaju štampani tekst, formiranje slova i stiling redakcije takođe suptilno pronalaze svoj put u dizajnu kroz šemu pronalaženja puta, koju je kreirao f.r.a. Ovo je dopunjeno radom Vidd Signsa, koji je napravio i instalirao sve poboljšane sisteme za pronalaženje puta, uključujući i znak glavne zgrade.

Prostori takođe sadrže osam zapanjujućih umetničkih dela (sedam u prizemlju i jedno u Ski Lounge-u), naručeni od umetnika Majkla Mareja. Umetnik je sarađivao i sa Graingerom i sa 74 u vezi sa umetničkim delom, tako da finalni radovi sadrže objekte koji se odnose na nasleđe sajta Iorkshire Post, dok istovremeno odražavaju paletu boja šeme i uključuju suptilne tipografske i oblikovane reference na The Headline identitet, Graingerovu istoriju i novine Iorkshire Post

Glavni ulaz u The Headline dovodi stanovnike direktno u udobni prostor u prizemlju, gde ih dočekuje recepcionar sa zakrivljenog, prilagođenog recepcije direktno ispred. Stanovnici koji žele da se prijave sa svojom poštom ili isporukama mogu pristupiti poštanskim sandučićima – u satensko sivoj završnoj obradi sa ugraviranim zlatnim slovima kompanije Safeti Letterbok Compani – ili ormarićima za pakete, koje isporučuje Bellsure – koji se nalaze na zadnjoj strani recepcije i direktno u ispred predvorja lifta, sa 24-časovnim lakim pristupom za stanovnike koji žele da idu direktno u svoje stanove.

Za one koji žele da koriste širi prostor za udobnost, centralni hodnik vodi stanovnike kroz zonirane prostore, koji uključuju dve velikodušno raspoređene društvene i radne površine. Prvi od njih, koji se nalazi u prednjem delu zgrade sa desne strane, ima radni sto za šest osoba, dok druga mesta za sedenje – visoke stolice Agora sa mesinganim okvirom od Missane sa somotnim presvlakama i jastukom za leđa po meri – uređuju desni visoki prozor zajedno sa radnom površinom sa efektom mermera. Kredenza u ovom odeljku – Air Sideboard od Design House Stockholm – uvodi tretman tkanja od ratana, koji se dalje koristi za nameštaj i zidne panele i dva plafonska splava na desnoj strani zadnjeg dela prostora.

Centralni štand i prostor za sedenje za bankete u prizemlju imaju stolariju po meri i igra sa visinom tako što ima niže sedenje sa jedne strane. Ovaj dizajn sedišta je odličan primer snažne igre šeme sa geometrijom, sa krivinama koje su inspirisane šinama za proizvodnju novina na okvir stolarije i dodatom teksturom stvorenom bočnim oblogama sa završnom obradom od ratana. Kabine se sastoje od metalnih šina obloženih prahom sa toplim zlatnom mesinganom završnom obradom, dok stolovi po meri sadrže skrivene bežične punjače. Sedište – sa tapacirungom od kontrastnog materijala – je od luksuznog meko plavog somota sa detaljima na ivicama. Meke zelene zavese omekšavaju izgled prostora i obezbeđuju osećaj stanovanja.

Nameštaj u celom, tamo gde nije po meri, nabavio je Vorkform, a sadnju šeme kreirao je Urban Planters. Podovi su neprekidne porcelanske pločice – u pravoj ili dijagonalnoj šemi, u zavisnosti od površine – sa Amtico podom od korpe koje se koristi za označavanje radnih mesta, sa ivicama od mesinganih traka. Ege tepihe u Dust Green iz asortimana Soft Dreams Luk karakteriše se u zadnjem delu dnevnog boravka kako bi se stvorila mekša nota.

Foto: Gunner Gu with additional images courtesy of Grainger