Prostor za rad i otvorena centralna zona stana na poslednjem spratu zgrade prate potrebe mladih vlasnika kojima je intelektualni rad na prvom mestu, pa su tako u ovom enterijeru koji je potpisao studio Archiplan knjige najuočljivije.


Stan u strogo urbanoj zoni lombardijskog gadića Busto Arsizio nalazi se u zgradi iz sedamdesetih godina, a njegova struktura zamišljena je kao aneks glavnog stana, u koji se ulazi unutrašnjim stepenicama. Krovne kosine uslovile su ne samo obradu zidova i podova već i izbor opreme. Uz jedini zahtev vlasnika da se obezbedi mesto za police gde će se smestiti bogata biblioteka, sve ostalo je prepušteno arhitektonskom studiju Archiplan. Neupadljiva prirodna boja podova i nižih zidova, kao i bele krovne kosine čine diskretnu podlogu za nekoliko atraktivnih komada nameštaja, kakve su sofa u česterfild stilu i velika plišana fotelja.

Radni prostor se nadovezuje na dnevni boravak, a opremljen je jednostavnim klasičnim nameštajem. Premda je mala, spavaća soba odiše udobnošću i intimom zahvaljujući krajnje svedenom uređenju.

Ambijent je rasterećen detalja, tako da nekoliko cvetnih aranžmana čini jedinu dekoraciju moderna fotelja klasičnog oblika privlači pažnju plišanom presvlakom u boji indiga. U radnom kutku jedini ukras su knjige. Svetle boje i diskretna rasveta ističu simetričnu, modernu biblioteku.

Foto: © Davide Galli Atelier