Loft koji se prostire na 170 m2 u Parizu odlikuje kosmopolitski stil, kombinacija retro i savremenih linija koje je potpisala francuska firma Festen Architecture uz primenu italijanske Abimis opreme za kuhinje. Savremeni duh ovog ambijente karakteriše industrijski dodir tipičan za 20. vek.


Kuhinja je izvedena u različitim čeličnim blokovima koji odaju ukus čistih profesionalaca.
Držeči se ideje stilskog dualizma Abimis i Festen spajaju kontrastne, vrlo definisane stilove u harmonični niz. Fini pločasti paneli u poleđini kuhinjskog ostrva čine diskretnu i nenametljivu sliku ovog ambijenta tako da kuhinja neprimetno postoji u ovom open space životnom ambijentu.


Smeštena u delu dnevnog boravaka lofta koji je nastao preuređenjem nekadašnje štamparije na pariskom Place de la République kuhinja je utonula u svetlost i širinu velikih metalnih prozora tipičnih za početak 20. veka.


Princip dualiteta sproveden je u svakom smislu – on se čita u odnosu boja i duha mesta, zatim u odnosu funkcije i estetike prostora.


Vizura prostra je zahvaljujući minimalističkim i rafiniranim strukturama čelika, zatim odnosu belih oblika i dskretnih detalja neprekinuta i kontinuirana – od kuhinje do dnevnog boravka.


Prelaz između kuhinje i dnevnog boravka čini trpezarija koja se takođe kupa u svetlu i koja je opremljena neizsotavnim Eams-ovim stolicama.


Kuhinja koja je takoreći u srcu doma ne nameće osnovni doživljaj prostora – ona je optički u njega salivena i utonula u celinu.


Foto: Abimis promo, via Cavalleri Comunicazione