Svedeni dizajn, funkcionalnost i elegancija krase svetao ambijent neutralnih boja projekta Ciutat Vella koji je potpisao studio studio YLAB arquitectos.

Ciutat Vella u Barseloni: svedeni i funkcionalni dizajn enterijera

Stambeni projekat Ciutat Vella u Barseloni potpisao je studio YLAB arquitectos i predstavio ga na Barcelona design Week 2017. Stan čiji je vlasnik mladi holandski par izveden je u saradnaji s brojnim međunarodnim firmama, koje su učestvovale prevashodno u opremanju. Renoviranje enterijera bio je glavni zadatak projekta. Stan je smešten na poslednjem spratu, odakle se pruža pogled na nebo, tako da je oslobođen komšijske indiskrecije. Vlasnici su želeli da stari prostor, mračan i izdeljen na mnoštvo sobica, pretvore u svetao i prostran ambijent neutralnih boja, koji bi bio pozadina za njihovu umetničku kolekciju i nameštaj u nordijskom stilu. Centralno smešten jedinstven prostor, u kom su objedinjeni dnevni boravak, kuhinja i trpezarija, zahvaljujući izboru nameštaja i obradi površina, potpuno je usklađen s ostatkom stana.

Ciutat Vella u Barseloni: svedeni i funkcionalni dizajn enterijera
Izdužena prostorija kupa se u svetlosti zahvaljujući velikim prozorima na fasadi. Nameštaj koji čine klasici nordijskog dizajna, ima gotovo skulpturalnu vrednost u ovako očišćenom ambijentu.

Ciutat Vella u Barseloni: svedeni i funkcionalni dizajn enterijera
Dnevni boravak je opremljen modularnim sofama i klub-stočićima čuvenih italijanskh brendova (B&B). Iznad sofe je umetničko delo (inigo arregi), a ispred nje ručno rađen tepih (nani Marquina).

Ciutat Vella u Barseloni: svedeni i funkcionalni dizajn enterijera
Raspored nameštaja čuvenih italijanskih, španskih i danskih proizvođača ostavlja velike slobodne površine, koje ističu njegovu lepotu, sklad i jednostavnost.


U centralnom prostoru dominira ostrvo koje deli kuhinju od dnevnog boravka, obloženo orahovim furnirom i opremljeno stolicama Capellini.


Spavaća i radna soba zadržale su svoje mesto, s tim što je zid između njih porušen, tako da su sada odvojene kliznim vratima.


U jednom delu stana polica za knijige odvaja radni kutak, koji može da se potpuno zatvori kliznim vratima. Kupatilo uz spavaću sobu obloženo je grafitnim pločicama i odvojeno staklenim vratima.

Foto: studio YLAB ARQUITECTOS BARCELONA