Enterijer koji su opremili Margit Singer i Géza Hamori u Budimpešti ima vrednost koja mu daje neodoljivi šarm kosmopolitskog stana – pogled na mađarsku prestonicu pruža se iz ovog enterijera iz svih delova stana, pa čak i iz kupatila.

Enterijer s pogledom na mađarsku prestonicu
Zastakljeni zid jedan je od dva glavna elementa dnevnog boravka – odatle se pruža veličanstven pogled na grad. Drugi je zeleni zid, koji unosi prirodu u minimalističko okruženje. Dve žute fotelje italijanskog brenda Girotonda donose dašak 80-ih.

Enterijer s pogledom na mađarsku prestonicu
Moderan, svetao i prostran stan u istorijskom delu Budimpešte, nedaleko od zamka Budim, smešten je u kući iz 1928. godine, s malim dvorištem, pravim biserom prirode. Zgrada je prvobitno bila namenjena stanovanju jedne porodice, da bi kasnije bila podeljena na četiri stana.

Enterijer s pogledom na mađarsku prestonicu
Odavde se pruža jedan aod najlepših pogleda na grad, na Parlament i Dunav. Parlament se vidi čak i iz kupatila – vlasnici su maksimalno iskoristili položaj stana i lepotu grada preneli u dom.


Enterijer su potpisali sami vlasnici, Margit Singer i Géza Hamori, koji su izgradili sopstveni stil na temeljima minimalizma. Umesto hladnog i ogoljenog prostora, kreirali su ambijent koji je odraz njihovog duha: krive linije, nepravilni oblici i žive boje – jesu ono su čime su raspolagali u ovoj neobičnoj priči o uređenju.


Bela čini podlogu za vešto raspoređene akcente u boji, koji ambijentu daju živost i energiju.

Kuhinjski elementi i stepenice posebno su projektovani i izrađeni od materijala poznatog kao corian. Sto nosi etiketu Leolux, a stolice Kartell. Kuhinja u minimalističkom maniru opremljena je energetski efikasnim uređajima i LED rasvetom, zeleni zid je opremljen automatskim irigacionim sistemom.


Spavaća soba i toalet nalaze se na gornjem nivou, a panorama grada vidi se i iz kupatila. Iz ovog stana pogled na grad zahvata ugao od 200 stepeni, a tu je i terasa, gde je doručak uz izlazak sunca pravi luksuz.

Vlasnici stana Margit i Geza, Belgijanci mađarskog porekla, zaljubljenici u dizajn i kreativci u duši, posvećeni su uređenju www.margeza.com.


Tepih u dnevnom boravku je ručno tkan i predstavlja plan Budimpšte.

 

Foto: Erdőháti Áron (www.aronerdohati.com)

d