Porodica Radošević spada u red vrlo harmoničnih i prijatnih familija ispunjenih pozitivnim vibracijama. Retko skladan bračni par, jako izraženih stavova i emocija bio je savršen klijent za adaptaciju stana. Veoma harmonična i funkcionalna porodica sa dečakom od tri godine i bebom, kupila je stan u jednom beogradskom naselju.

20121128-185253-NIKON D800E

Stan je bilo potrebno kompletno renovirati, napraviti kod ulaznog dela novo kupatilo sa tuš kabinom ( u originalnom stanju postojao je samo mali i uski wc sa ostavom), kao i od jedne veće spavaće sobe dobiti dve manje, dečje.

20121128-183438-NIKON D800E

Od presudnog značaja za uspeh projekta bilo poverenje i razumevanje, kao i sigurnost u kompletan ishod renoviranja. Ovo je i jedan od najvažnijih momenata između klijenta i dizajnera, gde se jednostavno izgradi veliko poverenje i međusobno prijateljstvo.

20121128-185036-NIKON D800E
ULAZNI DEO
Stan je bio ispresecan mnogim vratima sa nadsvetlom, koja su prosto blokirala normalnu komunikaciju. Prvi potez je bio njihovo uklanjanje. Ulazni deo je na taj način vizuelno povezan sa ostatkom stana i dobilo se na boljem komforu. Novim pregrađivanjem postojećeg wc-a i ostave, otvorila se mogućnost za ugradnju novog plakara u hodniku, za kačenje dugačkih stvari. U njegovom plafonu je postavljena dodatna fluo rasveta, a vrata su izvedena od ogledala celom visinom, čime je mali i uski hodnik dobio više svetla. U niši hodnika sa suprotne strane, postavljen je moderno dizajniran element sa fiokama za obuću i zidnim furniranim panelom za kačenje garderobe. Zanimljiva igra crnih i belih frontova sa šarom zebrana, dala je dodatnu živost ovom delu stana. U podu hodnika, umesto parketa postavljene su kvadratne podne crne pločice, u mat varijanti. Fugovane su crnim fugomalom.

20121128-184852-NIKON D800E
NOVO KUPATILO
Pregrađivanjem prostora, u, na prvi mah nemogućoj misiji, dobijeno je preslatko, funkcionalno muško kupatilo sa ozidanom tuš kabinom. Sadrži sve neophodne elemente, od visećeg ormarića sa lavaboom, konzolne wc šolje, tuš kade, bojlera i sušača za peškire. Izvedeno je u tamno sivoj keramici pravougaone forme, fugovano je sivim fugomalom, a dekorativne staklene mozaik pločice postavljene su u dva vertikalna reda na zidu tuš kabine. Pod kupatila je popločan takođe crnim podnim pločicama, kao u ulaznom hodniku. Uz žute detalje dobijeno je pravo kupatilo iz časopisa!

20121128-184204-NIKON D800E
KUHINJA SA TRPEZARIJOM
U originalnom stanju između kuhinje i trpezarije je bio glomazni šank sa gornjim visećim delom, koji je zaklanjao potrebno svetlo za rad u kuhinji. Zatvaranjem suvišnih vrata prema spavaćem bloku, otvorila se mogućnost organizovanja komotne kuhinje u vidu ćiriličnog slova P. Novi šank je izveden u visini radne ploče, i njegovi donji elementi su obostrano kvalitetno iskorišćeni, i sa strane kuhinje, u vidu dubokih fioka za posuđe, i sa strane trpezarije, za odlaganje vina, čaša i šoljica za kafu. Ovo je bilo dobro rešenje pošto je sama trpezarija dosta uska, sa nemogućnošću postavljanja dodatnih komoda. Koncept bele boje, koji je bio i osnovni pokretač projekta, provučen je i kroz kuhinju, u vidu podnih pločica i frontova kuhinjskih elemenata. Izvedeni su u visokom sjaju, u kombinaciji sa crvenom bojom. Radna ploča je izvedena sa veoma izraženom drvenom šarom, dok je nasuprot nje ploča šanka u beloj boji. Na ovaj način su se dobili potrebni kontrasti u ambijentu. U trpezariji je postavljen moderan beli sto sa lakiranom pločom. Uz njega savršenu kompoziciju čine neobične crne i bele stolice sa vidljivim rupama u naslonima. Sve je još više dobilo na izražaju, postavljanjem sjajnog tapeta sa slikom Njujorka na dužem zidu trpezarije. Izabran je tapet u metalik sivoj varijanti i presečen po visini sa uskim i dugačkim ogledalom u zanimljivom srebrnom ramu. Lepršavost i dinamika u prostoru, nametnula je i kitnjaste zavese u vidu stilizovanog i raskošnog miljea boje slonove kosti.

20121128-182354-NIKON D800E
DNEVNI BORAVAK
Uska i dugačka dnevna soba zahtevala je specifično rešenje. Da bi se ostvario potreban komfor i soba maksimalno iskoristila, na duži zid je postavljena višenamenska polica, ultra moderna, u beloj boji i visokog sjaja. Izvedena je od bojenog medijapana sa otvorenim i zatvorenim poljima, koja se otvaraju bez ručica, na push up sistem. Cela postavka još više dolazi do izražaja na crvenom zidu satenskog sjaja. U okviru police je izveden deo za TV, kao i potreban prostor za rad sa drvenom pločom. Odabir nameštaja morao je da prati kompletan dizajn, ali takođe i da bude udoban za sedenje. Izabrana je monumentalna garnitura za sedenje u kombinaciji kože i štofa, sa produženim delom. Uz sve ovo je savršeno pristao moderan klub sto sa elipsastim otvorima, kao i čupavi beli tepih. Crvena boja zida dala je dodatni impuls za boju draperija, koje postavljene na beli zid izgledaju savršeno. Zavese su od staklastog organdina tamno sive boje, a draperije u bež nijansi sa crvenim i sivim detaljima. Kao dobar akcenat, postavljena je podna lampa sa zelenim abažurom i napravila fantastičan zaokret u prostoru.

20121128-183951-NIKON D800E
DEGAŽMAN
Uski hodnik ispred spavaćih soba je na prvi pogled delovao dosta jednolično i monotono. Ali bojenje njegovog dužeg zida u kivi ton i postavljanje malih crno – belih fotografija sa paspartuom u crnom ramu, ostavlja bez daha. Dobijeno je jedno glamurozno predsoblje, umetnički obojeno.

20121128-185931-NIKON D800E

VELIKO KUPATILO

Uvek je dobro ispratiti priču do kraja. Od početne ideje nikada ne treba bežati, već je se uvek prisećati. Crno – bela igra, ali na nov način, dočarala je ovo, ne preveliko kupatilo, na najbolji mogući način. Uz bogati ram ogledala od lomljenog stakla i kristala, dobijen je pravi ugođaj.

20121128-190220-NIKON D800E

RODITELJSKA SPAVAĆA SOBA
Bračni par Radošević obožava boju lavande, miris mora, i šum talasa. Ova boja je prosto njihovo obeležje, tako da je i u njihovom intimnom kutku smeštena na pravi način. Zidovi i plafon su obojeni u živu i pomalo nostalgičnu boju lavande, dok je samo deo iza kreveta ukrašen tapetom u gotovo identičnoj nijansi, sa sjajnim detaljima. Sve je zaokruženo bogatim draperom u istom tonu i preslatkim žutim lampama. I dobijena je predivna spavaća soba.

20121128-190736-NIKON D800E
DEČJE SOBE
Pošto se radi o dva dečaka, dečje sobe su urađene u veselom ruhu, sa naglašavanjem plavih tonova. Usvojen je princip, da bez obzira što su sobe male, jedan zid uvek bude šareni tapet, druga dva obojena u plavu nijansu ( u drugoj sobi u žutu ), a zid sa prozorima u belu boju. Vesele, šarene zavese ukrašavaju prozore ovih soba.

RASVETA
Likovnost koja obeležava ceo stan odrazila se i na odabir lustera i plafonjera. Izabran je veoma lep kitnjasti motiv na belim plafonjerama i visilicama iznad šanka, dok su lusteri iznad trpezarijskog stola u crnoj boji, cilindričnog oblika sa prošupljenim delovima u vidu krugova. Deluju dosta nesvakidašnje i moderno, i odlično se uklapaju u okolni ambijent.

20121128-192614-NIKON D800E

www.milena-design.com
e-mail: milena.obradovic@milena-design.com

Tekst. Milena Obradović
Foto: Zoran Životić