Izložba  „Kada su ženskinje postale građanke” biće otvorena 11. februara u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Postavka koju organizuje Narodni muzej u Beogradu je vid interpretacije društvenog i kulturološkog preobražaja na koji je, uprkos svom kratkom trajanju, na izvestan način uticao prvi moderni srpski Ustav donet na dan Sretenja.

Nacionalna emancipacija i potreba za modernizacijom društva Srbije 19. veka podstakli su različite procese u pravcu preobražaja kolektivne svesti i samim tim pomaka iz patrijahalnih sistema vrednosti. Autor postavke, muzejski savetnik, Gordana Stanišić ukazuje na manifestaciju uloge i značaja srpske žene, osvajanje prava i slobode kroz različite društvene strukture.

Od vremena kada su prva ženska deca dobila mogućnost da se školuju u mešovitim školama Kneževine Srbije do slabljenja potencijala modernog liberalnog drušva. Na izložbi će biti predstavljeni crteži i grafike srpskih umetnika koji su stvarali tokom različitih stilskih epoha: Anastasa Jovanovića, Steve Todorovića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Bete i Riste Vukanović, Ljube Ivanovića, Nadežde Petrović, Koste Milićevića i Zore Petrović… Izložba će biti otvorena povodom Dana državnosti i može se pogledati do 17. marta.

Foto: press