U trenutku kada bi svako ko poznaje delo Tamare Kusovac, specifično po raskošnom i bogatom koloritu, pomislio da je njena paleta dosegla svoju gornju tačku i da ne moože biti zvučnija, ona nas je ovih dana iznenadila novom serijom slika, još zvučnijom i bogatijom!

Iz ciklusa Sunce, slika Tamo daleko, Tamara Kusovac

 

Iako se godinama bavi dizajniranjem i dekorisanjem umetničkog nameštaja, kao i suvenira, poznata slikarka i dizajnerka se proteklih godinu dana posvetila samo slikarstvu, koje smatra „najzuvišenijom umetnošću”. Portal FORMAT 88 predstavlja neke od radova iz nove serije koje je umetnica nazvala  „Sunce”!

Ciklus Sunce, Žega, Tamara Kusovac

 

Kada je neko toliko iskusan i svestran stvaalac, kao što je to Tamara Kusovac, suvišno je govoriti o inspiraciji, jer ona je zanemarljiva ako znamo da je za Tamaru slikarstvo, uopšte likovnost, najčistiji izraz njenog talenta koji je nasledila od oca Dejana, a koji je potom negovala kroz studije. Novi ciklus je upravo jedan takav odraz, priča o životu, životnoj energiji, onoj kakava se sreće samo kod južnoameričkih i hispano slikara!

Pod mesečinom, Tamara Kusovac

 

Savremena urbana naiva je umetnički talas koji na različitim meridijanima ima svoje predstavnke, a Tamara je njen najistaknutiji stvaralac kod nas. „Postoji razvojni put u životu i radu svakog umetnika i njega treba slediti, odnosno otkrivati, jer on se nameće sam kada živite umetnost, boje, oblike, predele… Sve što vidite pred vama je rezultat te moje male umetničke evolucije i velikog rada. I dalje su tu pejzaži i gradovi, motivi su poznati, ali sada sam kompoziciono napravila zaokret, kako bih ostavila sebi veći prostor za bojeni izraz, za nove tonske igre, za novo osvtvarenje harmonije u delu”, rekla je Tamara za FORMAT 88.

Ljubavni susret, akril, Tamara Kusovac

 

Ono što je specifično za novi ciklus je sunce, po kojem serijal i nosi naziv: „Ono je uvek bilo prisutno na mojim slikama, ali sam ovaj put dala prednost toj lopti koja ovde i metaforički i likovno ima veliki značaj. Ono je izvor svega, života, svako od nas ima neko svoje sunce, a na novim slikama sunce sam tretirala kao referentnu tačku za odnose boja i oblika koji se pored njega na slici još nalaze. Ono ovaj put pozicionira sve odnose unutar slike. Ono je okruženo sazvežđima i Mesecom, dakle, opet se vraćam na naš unverzum, na ono što je iznad nas i ono što nas određuje, jer sve što nas okružuje i što nam je pred očima, ne bi postojalo bez ovih izvora, pa tako ni moje slike ”, objašnjava umetnica.

Iz ciklusa Sunce, Julsko popodne, Tamara Kusovac, detalji

Na pitanje da li će uskoro prirediti izložbu na kojoj će nove slike moći da se vide, Tamara je obećala novu izložbu u galeriji Singidunum od 10. oktobra ove godine, a do tada pozvala sve čitaoce da posete njen sajt i tamo pogledaju slike čiji kolorit, vedrina i životnost nikoga ne ostavljaju ravnodušnim www.tamarakusovac.com.

 

Foto: Tamara Kusovac