Retrospektivna izložba „Sećanja – Reminiscence” slikarke iz Pariza Jarmile Vešović biće predstavljena u galeriji Kuće legata (Beograd, Knez Mihailova 46) od 22. novembra 2018. godine.

„Tridesetogodišnje stvaralaštvo Jarmile Vešović koje je krenulo od strukturisanog, geometrizovanog slikarstva osamdesetih radjenog jačom pastom i potezom, kroz vreme je postajalo sve eksperimentalnije, ali i liričnije, tananije i mekše. Mnoge njene slike i 3D radovi počeli su da deluju kao slikani – ili istkani – paučinom, paukovom niti, u čemu možemo prepoznati snažan uticaj koji je na nju izvršila umetnička disciplina tapiserije koju je specijalizirala u Parizu.

Retrospektivna izložba „Sećanja – Reminiscence” slikarke Jarmile Vešović u galeriji Kuće legata
Retrospektivna izložba „Sećanja – Reminiscence” slikarke Jarmile Vešović u galeriji Kuće legata

Sve neobičniji odabir medija, sve eteričniji materijali kod kojih je bitan i tako suptilan odnos kakav je odnos svetlosti i senke prema galerijskom zidu, sve lakši, milujući potezi četke, vodili su ovu tridesetogodišnju pasioniranu pustolovinu put čiste apstrakcije i čiste duhovnosti. Njeni radovi su jedan prostor, imaju istu vrstu unutrašnjeg osvetljenja, isisjavanja (zlatnog) jezgra, moglo bi se reći da bi se mogli spojiti u ogromnu tapiseriju, ili instalaciju, potpuno vazdušastu i slobodnu.

Oni predstavljaju pokušaj da se „uhvate“ stvarni ili imaginarni utisci poput zračenja polarne svetlosti ili lepeta (anđeoskih) krila. Bitna je i pokretljivost tkanina, u instalacijama, čime se postiže utisak disanja nekih nevidljivih pluća ili podrhtavanja na povetarcu. Prostor koji Jarmila Vešović tretira zapravo je iz astralne sfere, a zračenja njenih boja evociraju tajanstvena učenja o bojama aure“, navodi u katalogu izložbe Ana Popović Bodroža.

Foto: press