Udruženje Kreativna Fabrika u okviru projekta „DosijeUmetnik“ predstavlja izložbu Nevene Marković 10. marta u kafe – galeriji Petak (Beograd, Lomina br. 14). Kao koncept izložbe mlada autorka navodi da je suština apstraktnom dati konkretnost formom, dati formu osećanju: nevidljivo učiniti vidljivim pomoću realnosti – to bi možda moglo zvučati paradoksalno, ali, zaista je realnost ono što čini misteriju bivstvovanja.

Nevena navodi da samoubistvo kao tema umetnosti predstavlja seriju od deset slika koja pored umetničke poseduje i teorijsko-naučnu dimenziju, tj. sastoji se od likovnog i literarnog dela. Kroz interdisciplinarni dijalog (spoj psihologije, psihijatrije, filozofije, religije, istorije i književnosti) izložen u pisanom delu rada, izneta je iscrpna analiza fenomena samoubistva, kao i pokušaja samoubistva, i uvid u intrapsihički svet (potencijalnog) samoubice, personifikujući ključnaosećanja koja prethode samom činu suicida.

Nevena je dobitnica specijalne diplome student generacije FPU i nagrade „Branko Šotra“ FPU iz Fonda Branka Šotre, kao student sa najvišom prosečnom ocenom tokom osnovnih akademskih studija. Učestvovala na više grupnih izložbi u Beogradu, Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, dve tematske izložbe u okviru sekcije srpsko-češkog prijateljstva povodom logora Jindrihovice.
Od samostalnih naučno-istraživačkih radova ističe se rad na temu „Bogdan Kršić: ciklus Benvenuto Čelini“. Oblasti interesovanja i istraživanja su filozofija umetnosti, psihologija, psihoanaliza u službi analize umetnosti (patografija), estetika, filmovi na temu Drugog svetskog rata, Dostojevski, itd. Izložba se može pogledati do 24. marta, a više o Neveninom radu nalazi se na linku https://www.behance.net/nevenamarkovic.