Šta je u trendu ove sezone u oblasti kućnih tekstila i zidne dekoracije?
Tim međunarodnih stručnjaka sastavljen od nekoliko evropskih i američkih ekspertskih ateljea (stijlinstituut amsterdam, Felix Diener, Dan Priject, Franklin Till, Exalis for Carlin International) koje je sajam Heimtextil ove godine angažovao dao je ključ za boje, dezene i materijale kojima će se oblikovati prave mala emotivna ostrava u domu i javnim objektima. Posetili smo Heimtextil i posetiocima portala FORMAT 88 donosimo impresije i stručne prikaze trendova za 2016/2017 godinu!

PROTECT
Trend koji ukazuje na sigurnost doma u svakom smislu, baziran je na čistim dizajnerskim rešenjima i svetlim bojama koje smiruju i neoptrećuju (pastelni kolorit, nijansiranja krem i sivih tonova).

Heimtextil, trend protect

ENERGISE
Simbol upliva digitalnog u naše živote je oslikan kroz svetleće i dinamične oblike, aktivnost, naglašene i nenaglašene kontraste boja, provokativne igre svetlosti i luminoterapije, visoki sjaj, kaleidoskopske paterne, i zabavan, gotovo sportski dizajn. Boje su gotovo fluoroscentne i uključuju travazelenu, oranž, ljubičastu, plavu…

Heimtextil, trend energise

NOURISH
Prirodni i urbani pejzaž oslikava i donosi novi stil gde arhitektura postaje višefunkcionalna, a dizajn jedno krajnje prilagodivo sredstvo. Ekološke integracije su sve više podržane kroz razvoj samoodrživosti, a paleta boja slavi lepotu zelenih tonova i boje kamena, zemlje, smeđe i sive tonove.

Heimtextil, trend nourish

ENRICH
Da biste se obukli adekvatno za neku priliku, uvek razmišljajte o ambijentu i povodu! Ovo iskustvo iz modnog dizajna prenosi se na tekstile koji su opulentni i visokodekroativni, koji u prvi plan ističu jake i zasićene boje kao što su boja šljive, ili karmincrvena, uz metalne akcente zlata, mesinga i bronze. Teatralnost i dramtičnost su ono što karkateriše kompozicije, Orijent i ikoničke mustre su ekstravagantni spojevi a klasicizam i raskoš stoje u savršenom odnosu.

Heimtextil, trend enrich

Foto: Messe Frankfurt GmbH