Na galeriji Mikser House-a, otvorena je izložba „Nove uspomene” na kojoj su predstavljeni radovi sa istoimenog konkursa za redizajn Metalčevog posuđa koji su, u saradnji sa kompanijom Metalac, raspisali Mikser organizacija i Balkanska dizajn mreža.

Ovde se premijerno mogu videti prototipi tri pobednička rešenja, idejna rešenja koja su osvojila specijalne nagrade stručnog žirija, rad koji je dobio specijalnu pohvalu kompanije Metalac, kao i širi izbor radova koji su privukli pažnju žirija – ukupno 40 radova 35 autora.

Prototipi pobedničkih radova, koje publika može videti na galeriji Mikser House-a, će u od 12. do 16. februara otputovati na prestižni sajam Ambiente u Frankfurtu, gde će biti izloženi u okviru Metalčevog štanda: „Izložba na sajmu u Frankfurtu će biti idealna prilika da se testira međunarodno tržište, ispita interesovanje stranih kupaca za domaće proizvode i da domaći autori i balkanski dizajn uopšte, dobiju svoje mesto na evropskoj dizajn sceni“, istakla je predsednica Mikser organizacije, Maja Lalić.

Balkanska Dizajn Mreža, koju su osnovali Mikser, HDD (Zagreb) i Public Room (Skoplje), je saradnjom sa kompanijom Metalac na konkursu „Nove uspomene“ napravila važan iskorak u pravcu podsticanja saradnje između talenata iz oblasti dizajna i sektora privrede, što je prepoznato od strane Metalca: „Želimo od srca da se zahvalimo Mikseru i Balkanskoj dizajn mreži koja je omogućila da se naša kompanija poveže sa sjajnim mladim talentima iz regiona sa kojima ćemo stvoriti nove uspomene! Ovim konkursom je Metalac uplivao u nove vode, gde rame uz rame sa dizajnerima spajamo tradiciju i nove tendencije u svetu umetnosti i dizajna. Treba istaći i da ćemo omogućiti autorima pobedničkih rešenja da borave nekoliko dana u Gornjem Milanovcu gde će imati priliku da se neposredno upoznaju sa procesom proizvodnje u našem pogonu, što će im sigurno pomoći da svoj rad dublje sagledaju i kao gotov proizvod, što je u današnje vreme od ključne važnosti”, rekla je Nadica Vujić Mitrović, direktorka marketinga kompanije Metalac.

Autore pobedničkih rešenja očekuje i učešće u Dizajn zoni Mikser festivala 2016. godine, dok će ljubitelji savremenog dizajna limitirane serije Metalac posuđa proizvedene po pobedničkim rešenjima na proleće moći da kupe u Prodavnici balkanskog dizajna u okviru Mikser House-a u Karađorđevoj 46 u Beogradu.

Foto: press Mikser, Marija Piroški