Inovacije, znanje, dizajnersko iskustvo u baratanju materijalima, rasvetom i bojama, zatim specijalizovanost u izvođenju monumentalnih postavki, usklađenost ideje, koncepta sa eksponatima povezuje sve koji izlažu na prestižnom sajmu nameštaja u Milanu, na Salone del Mobile 2018. Izdvajamo pet najinteresantnijh postavki koje pored likovno-vizuelnog naglašenog identiteta i pokazuju originalne i studiozno razrađene ideje.

KARTELL
Tehnološki razvoj koji je oduvek bio imanentan za Kartell otelotvoren je kroz moto “Smart design for smart people” . Konstruisan je iz osam celina, malih postavki koje su tematski oblikovane prema težištu, temi ili materijalu: nameštaj za kuću i relaksiranje, pametne tehnologije, outdoor, bio materijali, drvo, rasveta i saradnju sa La DoubleJ.

OFFECCT
Legendaran i atraktivan dizajn švedskog brenda Offecct ove godine je posvećen prevazilaženju granice između outdoor i enterijer koncepta, uz obaveznu kreativnu raciklažu poznatih rešenja. Ova ideja materijalizovana je kroz neobične ritmove zelenih elemenata, kako onih organskih tako i geometerijskih, izduženih valjkastih tela koji simbolično predtavljaju vezu između savrmenih potreba, naročito na radnom mestu i mestima društvenog života.

MOROSO
Otmen, likovan i potpuno čitljiv, paviljon italijanskog brenda Moroso je ogledalo interdisciplinarnog, interkuluralnog i izlagačkog pristupa. Tri sfere, jasno definisane, prožimaju se i preklapaju kroz materiju, umetnost i dizajnerske teme koje su Patricia Urquiola i Patrizia Moroso realizovale kroz jednostavnost i selekciju materijala i boja. Visoki, čisti zidovi tretirani kroz airbrush u dve boje otvaraju se prema unutrašnjosti. Ljubičasta simbolizuje kreativnu snagu koja se pretvara u zemljanu oker – u realizovani objekat, nebo i zemlju, fantaziju i umetnost.

 

VITRA
Švajcarska Vitra je u La Pelota areni predstavila antropološki sagledanu selekciju nameštaja na izložbi “Typecasting: An Assembly of Iconic, Forgotten and New Vitra Characters” koju je potpisao pariski kurator Robert Stadler. A u samom prosotru sajma izlagački prostor grupisan je prema kutijama – izlozima koji su tematski i sadržajno raspoređeni.

LIVING NATURE. LA NATURA DELL’ABITARE
Odnos i uslovljenost prirode i životnog prostora predstavljena je na iozložbi “Living Nature. La Natura dell’Abitare”smeštenoj na najatraktivnijoj milanskoj lokaciji – na Piazz Duomo. Izložbu je projektovao i postavio međunarodni studio Carlo Ratti Associati (CRA): četiri segmenta predstavljaju četiri prirodna klimatska mikrokosmosa koja u isto vreme, nadovezujući se jedno na drugo, imaju podjednak značaj za naš način življenja i stanovanja. Izložba realizovana u saradnji sa Barbarom Römer ne nosi nikakvu evokaiju niti ironiju – njen cilj je očigledna predstava pomirenja i duboke veze urbanog čoveka sa prirodom.

Foto: Courtesy Salone del Mobile Milano (Andrea Mariani, Saverino Lombardi Vallauri), press