Sedište kompanije AON za centralnu i istočnu Evropu nalazi se u centru Praga, u neobaroknoj zradi, projektovano kao reprezentativan poslovni ambijent sa mogućnošću za relaksiranje i prateće aktivnosti. Klijent je studiju Proges Atelier (arhitekti Jan Kalivoda, Vojtěch Kaas) stavio zahtev za visokom funkcionalnošću, sa akcentom na materijalima vrhunskog kvaliteta.

Nestandardna prostorna ograničenja i primena savremene tehnologije, kao i ergonomski standardi u istorijskom okruženju predstavaljali su izazov za ove talentovane aurore. Zadatak je uključio i konzervacijski posao, kao i retke zanatske veštine.

Tri osnovne vodlje su prisuten kroz sve forme i na celom sprati: reprezetativna, radna i relaksirajuća. Glavni reprezentativni prostor uključuje ulaz sa izuzetnom prizmatičnom recepcijom i svetlom u obliku oblaka. Glavni prostor za 36 osoba je podeljen u tri celine. VIP salom za sastanke dominira kružni sto od visokopoliranog drveta palisandera. Kasetna obrada zidova obezbeđuje akustiku dobrog kvaliteta.

Na drugom nivou je radni prostor sačinjen iz više različitih radnih celina. Stolovi su prilagodivi i ergonomski. Prostor je osvetljen diskretnim svetlima koja se mogu kontrolisati pametnim sistemima i samim tiem i prilagođavati radnim potrebama. Zeleni zidovi i stabla čine deo prirode uklopljen u ovaj neobičan prostor. Za kratke sastanke svako može da se posluži malim praktičnim tapaciranim mobilijarom. Telefonski razgovori mogu da se obavljaju iz posebnih prostorija koje imaju ulogu telefonske govornice.

Treća celina namenjena je opuštanju – ovde su jedinice male, ali vrlo važne gde kolege mogu a se opuste uz topli napitak ili ručak. Na raspolaganju im je i balkon sa udobnim ležaljkama i rasvetom koja podseća na origami.

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice BoysPlayNice,  www.boysplaynice.com