Muzej primenjene umetnosti u Beogradu za Dan muzeja (6. novembar 2018.), predstavlja veliku temu iz oblasti istorije nakita, priređujući reprezentativnu izložbu iz muzejskih kolekcija – Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka, autorke Mile Gajić, višeg kustosa MPU.

Biće predstavljene najzastupljenije forme nakita – prstenja i minđuša iz antičkog perioda i doba srpskog srednjeg veka, 95 predmeta iz Zbirke metala i nakita Muzeja primenjene umetnosti, kao i 10 dragocenih predmeta iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba i prateći studijski katalog imaju za cilj da ukažu na poreklo i razvoj klasičnih formi prstenja i naušnica, na slojevit svet njihovih simbola i uloga, bliskost tema i novu interpretaciju motiva i ideja antike na srpskom srednjovekovnom nakitu. Na ovaj način, predmeti iz različitih istorijskih epoha sagledavaju se kao jedinstvena celina, unutar koje se jasno mogu uočiti originalni dometi starog srpskog zlatarstva.

Ljubitelji nakita imaju jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide poznata i nepoznata remek-dela, kao što su zlatan prsten kritsko-mikenske kulture nastao oko 1400. godine pre nove ere, rimske geme stare 2000 godina, vizantijski pečatni prsten iz VI–VII veka, viteško i streličarsko prstenje XIV i XV veka, srebrno srednjovekovno prstenje iz Novog Brda sa antičkim gemama, lunulaste minđuše klasične Grčke iz IV veka pre nove ere, rimske, ranoslovenske i srednjovekovne naušnice.
Javna vođenja za posetioce s upetkom od 18 časova.

Foto: press