Umetnica Tamara Kusovac otkriva šta je to po čemu će pamtiti 2018. godinu, a sa nama je podelila razmišljanja o umetnosti, praznicima, svoja sećanja na mesta inspiracije i želje za novi početak.

Tamara Kusovac o umetnosti, praznicima i onome po čemu pamti 2018. godinu

Iza sebe Tamara niže godine uspešnog i plodnog stvaralaštva, izložbe i slike kojima je usrećila mnoge, a jedan deo njene profesionalne aktivnosti ima čistu humanitarnu svrhu.

Šta za tebe predstavlja novogodišnji praznik
– Na kraju godine s jedne strane sve vrvi od druženja i dešavanja, a s druge za mene su to meseci stvaranja. Imam uvek osećaj da se godina izmiče, a da želim da uradim još mnogo toga, da ostavim što više radova u staroj.


A ostali praznici?
– Volim tradicionalna prodična okupljanja, na prvom mestu Božić i slavu. To je moja baza i moj početak svega. Ako baš želite vezu imeđu toga I moje umetnosti, mogu vam otkriti da me je slava inspirisala da radim sove u narodnoj nošnji. Božić je za mene uvek početak svega novog, donosi mi nove misli, ideje, nove poglede…

 Tamara Kusovac o umetnosti, praznicima i onome po čemu pamti 2018. godinu
Tamara Kuosvac na novogodišnjem prijemu u rezidenciji finskog ambasadora u Beogradu

– Da li imate neki praznični običaj koji ste ustalili?
– Da, uvek za Božić počnem nešto novo. To je na prvom mestu slika, a ponekad i neke odluke ranije donete, počnem da sprovodim na Božić.

Po čemu ćete pamtiti 2018?
– Bilo je svega, lepog i tužnog, izazovnog i zanimljivog, lepote, smeha, suza i ljubavi… Pamtiću je po putovanju u grad koji me je dotakao i podstakao da ga naslikam – Trebinje. To je grad velikih umetnika, u meni je probudio mir i uvek ću mu se vraćati. Sedenje ispod platana donelo mi je mnogo više od drugih mesta u kojima sam boravila. 


Vi ste veliki dobrotovor – šta je obeležilo ovu godinu?
– U restoranu Plato održan je događaj iza kojeg je stajala vinarija Lastar, a koji je okupio umetnike, kariakturiste i pisce. Od onoga što smo te večeri prodali, deo je uložen u kupovinu šamponjere za novi Belhospice objekat na Zvezdari.

Da li nešto slično planirate za 2019. i čemu se nadate u predstojećoj godini?
– Razgovarali smo da se ovakvi događaji ponove i to bi bilo višestruko korisno, jer se pokazalo da je umetnička solidarnost velika pokretačka energija: tako umetnost usrećuje one koji su joj istinski posvećeni, ali i indirektno one kojima treba pomoć.


Ti si poznata po slikanju u ciklusima – da li ih vezuješ za godine ili nešto drugo?
– U svakom ciklusu imam oko 20 slika, i tu se prelaz sam nametne da posle tog broja slika dođe novi stepenik, otvore se nove teme i jezik i tako uđem u novi ciklus. Nekada se to pogodi i sa kalendarskom godinom, ali su to uglavnom unutrašnji procesi, ciklusi se razvijaju kroz sam rad.

Jedna želja za posetioce website-a FORMAT 88?
– Volela bih da nađu način koji će im uvek sačuvati osmeh na licu, bilo kroz umetnost ili nešto drugo.

Tamara Kusovac o umetnosti, praznicima i onome po čemu pamti 2018. godinu

Foto; privatana arhiva