Treći „ArtLink festival mladih talenata“ od 1. do 16. oktobra 2016. godine u Beogradu odžava se pod motom „Zagrli muziku“ i okuplja oko 200 muzičara koji će ponuditi Beogradu i Srbiji devet vrhunskih koncerata, a umetnički direktor Festivala Jovanka Višekruna Janković poziva sve ljubitelje vrhunske muzike da posete Kolarac: „Zagrli muziku u izvođenjima muzičkih zvezda na ArtLink festivalu i budi deo probrane muzičke publike koja ih prati u svetskim metropolama uz program koji sadrži imena poput Kamerata Janaček, Robert Lakatoš, Istvan Vardai, Agata Szymczewska, Raphael Severe”.

kolarac-koncertna-dvorana_mg_9295

Muzičko otvaranje u Kolarčevoj zadužbini donosi Agata Šimčevska (31), poljska violinistkinja sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, kojim će dirigovati mladi slovački dirigent Lukaš Pohunek. Šimčevsku treba uživo čuti 1. oktobra u 20 časova u Kolarcu, a dovoljno je reći da je nastupala pod upravom Kristofa Pendereckog i Seiđi Ozave, sa violinistima Maksimom Vengerovim i Gidonom Kremerom i sa pijanistkinjom Martom Argerič, ali i drugim slavnim muziča.

kolarac-zgrada-img_8410

„ArtLink festival mladih talenata“  pruža jedinstvenu priliku da francuskog klarinetistu Rafaela Severa (22) slušamo u triju sa čelistom Vukom Ovaskainenom i pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Sever je sa 14 godina primljen na pariski Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku, gde je pre tri godine magistrirao.

kolarac-hol-img_6769

ArLink festival će publici predstaviti i svetsku čelističku zvezdu Ištvana Vardaia iz Mađarske, a nezaboravna će svakako biti i kamerata „Janaček“ iz Češke. Tu su i tubisti iz Austrije Manuel Mejer i Jakob Venigvajzer i pijanistkinja Alisa Bešević Buslehner. Koncert majstor Pavel Doležal iz Češke nastupiće sa ArtLink mladim virtuozima, kamernim ansamblom, koji je deo ArtLink – Socijete Ženeral ciklusa za mlade talente. Dakle, uz sjajne soliste, čućemo Simfonijski orkestar RTS-a, potom ArtLink kamerni orkestar i Kamerni ansambl „Ljubica Marić“ koji ove sezone obeležava deset godina postojanja i koji će svojim koncertom zatvoriti festival, uz čeliste Vardaija i Pejčića, 16. oktobra u 20 časova, u sali Beogradske filharmonije.

kolarac-hol-img_5128-version-2

Deo programa festivala realizuje se u saradnji sa manifestacijom Dani češke kulture u Srbiji. Pored četiri koncerta zvezda u usponu, tu se misli nastupe Šimčevske, Severa, Vardaija sa orkestrom „Ljubica Marić“ i kamerte „Janaček“, preostala četiri biće besplatna, što je prilika da u dobroj muzici uživaju svi kojima ona znači.

Ulaznice za ArtLink festival već su u prodaji na prodajnim mestima Kolarčeve zadužbine i Event tima. Ove godine za ljubitelje klasične muzike pušten je u prodaju ograničen broj paketa ulaznica po promotivnoj ceni od 1000 dinara.

Foto: Miljana Vuković, Pavle Janković