Autentičnost i šarm tri apartmana u italijanskom planinskom gradu Bolcanu ističe se kroz spoj tradicionalnih i savremenih elemenata koje je potpisalo Udruženje arhitektonskih studija i arhitekata – Noa (www.noa.network).


Stanovi u starom gradskom jezgru neobičnog planinskog gradića Bolcana na severu Italije odlikuju neprolazni šarm, moderan pristup stanovanju i stilska iskristalisanost, u kojoj se ogleda nasleđe jednog od najbogatijih regiona Evrope – Južnog Tirola.

Prirodni materijali, visok nivo zanatski izrađenih detalja i opreme, u koje su utkane stolarska tradicija i umešnost u izradi nameštaja, čine stiski potpis ovog planinskog bisera.

Iako su apartmani u centralnoj gradskoj zoni namenjeni izdavanju, imaju sve odlike kvalitetnog porodičnog stanovanja, s više namena. Starinski elementi nameštaja su sačuvani, renovirani i uklopljeni sa savremenim detaljima.

Komforna i romantična zona potkrovlja sačuvala je svoj šarm zahvaljujući autentičnoj obradi glavnih elemenata prostora – poda i zidova odnosno krovnih kosina i bajcovanih drvenih greda.

Moderna lampa za čitanje na starinskoj noćnoj komodi pored drvenog kreveta deluje skladno uprkos stilskoj razlici. Kupatila ne odstupaju od tradicionalnog stila – ovde sirove drvene grede služe kao police na kojima su smešteni umivaonici i peškiri.


Niša u dnevnom boravku iskorišćena je za malu kuhinjsku zonu u kojoj akcenat daju ljubičasti tonovi. Apartmanski ambijent idealno je raspoređen na spavaći blok, trpezarijski kutak i malu kuhinju. Stari komadi su renovirani i daju osnovni ton, što se pre svega odnosi na drveni nameštaj i tapacirane stolice.

Romantični utisak stiče se iz detalja, kakva je i okolina ovog stana. gradić bolcano na severu italije je poput planinskog bisera, u kom se najviše vrednuju stari zanati, pa su stoga i predmeti od kože i drveta najlepši turistički suveniri.

Zemljane boje trećeg apartmana oživljavaju žuti akcenti, u kojima se susreću stari i novi komadi nameštaja. Staklena ploča stola i tapacirana drvena stolica – susret starog i novog daje šarm koji odlikuje sva tri apartmana u Južnom Tirol.

Foto: Alex Filz