ArtLink festival, ove godine u svom desetom izdanju, kao deo evropske inicijative „Gradovi festivali” i sa motom „Umetnici za prirodu”, održava se od 25. juna do 25. septembra na različitim lokacijama u nekoliko gradova u Srbiji.

ArtLink festival u Ambasadi Maroka najavio predstavljanje marokanskih umetnika
Program festivala je u Ambasadi Maroka predstavila umetnička direktorka i osnivač ArtLink festivala Jovanka Višekruna – Janković koja je najavila učesnike festivala, i najavila ovogodišnje partnere i generalnog pokrovitelja festivala, UNIQA osiguranje.

Događaj marokanskoj rezidenciji u susret ArtLInk festivalu priredio je Ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji NJ.E. Mohamed Amine Belhaj. Tom prilikom izložen je autorski nakit ArtLink kolekcije: TOTA art forms, Jelene Milić i Ksenije Terzović.

ArtLink festival u Ambasadi Maroka najavio predstavljanje marokanskih umetnika

Gostima su se obratili Jovanka Višekruna Janković, i Ambasador Kraljevine Maroko koji je izjavio je da mu je zadovoljstvo da će Maroko po prvi put učestvovati na ovom 10. izdanju ArtLink festivala. Tema festivala ove godine je zaštita životne sredine, stvar veoma draga mojoj zemlji, jer Maroko trenutno predsedava Skupštinom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i koordinira napore da se naša planeta zaštiti za buduće generacije.
„Paralelno, Kraljevina Maroko i Republika Srbija ove godine obeležavaju 65. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ovu radosnu i nezaboravnu priliku dvojica ministara spoljnih poslova proglasila su „Godinom Maroka u Srbiji“ i „Godinom Srbije u Maroku“. Povodom ovog značajnog jubileja, Ambasada Maroka je organizovala mnoge kulturno-umetničke događaje u cilju predstavljanja marokanske kulture i umetničkog nasleđa našim srpskim prijateljima, poput muzičkih koncerata i filmskih festivala. S tim u vezi, Ambasada Kraljevine Maroko učestvuje na ovom izdanju Artlink muzičkog festivala, u liku gospođe Dine Bensaid, jedne od najtalentovanijih mladih marokanskih pijanistkinja, koja potiče iz veoma umetničke porodice. Ovaj muzički koncert, koji promoviše velike ljudske vrednosti kao što su prijateljstvo, jedinstvo, suživot i mir, održaće se u Beogradu 27. juna, pa vas sve pozivam da sačuvate taj datum i dođete da uživate u ovom koncertu na Beogradskoj tvrđavi”, rekao je ambasador.

Dina Bensaid potiče iz porodice gde je muzika porodična strast: njen otac Farid Bensaid, je violinista i osnivač Marokanskog filharmonijskog orkestra, a Dina je sa petnaest godina upisala Regionalni konzervatorijum u Parizu pre nego što je 2009. godine upisala Nacionalni konzervatorijum za muziku i igru u istom gradu. Obučena od najvećih muzičkih imena (Žak Ruvije, Žorž Pludermaher, Kler Dezer i Frenk Brali), redovno je svirala kao solista sa OPM-om i već je osvojila nekoliko prestižnih takmičenja. Danas je ova strastvena umetnica podeljena između umetničkog rukovođenja Fondacije za kulturu Tenor, njenog delovanja kao pijaniste i umetničkog vođenja Printemps Musical des Alizes, festivala ljubitelja klasičnog repertoara u Esauiri. To je ne sprečava da ponekad uspori i prepusti se svojoj drugoj strasti, sportu: „Kad ne igram, obujem patike za trčanje, pokušavam da ustanem na dasku za surfovanje, puštam moj um bude uhvaćen u jedro za surfanje zmajem, pobegnem na pešačenje…”.

Foto: ArtLink