Londonska Nacionalne galerija portreta je rekonstruisana i redizajnirana, tako da je posle tri godine pred javnosti ponovo dostupono preko 1000 umetničkih dela.

Arhitektonski deo rekonstrukcije potpisao je studio Jamie Fobert Architects, Purcell kompanija je bila konsultant za nasleđe, dok je Nissen Richards Studio odgovoran za dizajn izložbenog prosotra, koj ije inače radio na redizajniranju drugih stalnih postavki, a ovaj put obuhvaćena je bila nova dinamična šema boja kao i usmeravanje percepcije I sagledavanje za sveobuhvatno iskustvo posetilaca.

Za Nissen Richards Studio, projekat enterijera je uključivao rad sa projektnim timom Galerije kako bi se ostvarila ambicija za potpuno ponovno poredstavljanje ove neverovatne kolekcije. Ovo je uključivalo novi hronološki pristup.

Zanimljiva je i uzbudljiva nova sekvenca zidnih boja u Galeriji – neke su ofarbane, a neke, na trećem spratu, u tkanini, koristeći mat čistu vunenu završnu obradu od strane stručnjaka, proizvođača Gainsborougha iz Safolka.

Uloga Nissen Richards Studio-a kao dizajnera interpretacije bila je da pristupi prostorima kao kompletnom i integrisanom delu dizajna, istovremeno se angažujući publiku na više načina.

Obezbeđivanje ritma postavke u okviru arhitektonskih karakteristika svakog dela zgrade, kao i unutar svakog vremenskog perioda i pojedinačnih prosotrija, često sa različitim stilovima i nivoima osvetljenja, bio je veoma fino podešen izazov dizajna.

Ova Galerija osnovana je 1856. godine I predstavlja svojevrsnu priču o Britaniji kroz portrete, koristeći umetnost za oživljavanje istorije i istraživanje današnjeg života.

Foto: Gareth Gardner