Multimedijalna izložba „Čitanje plave” biće otvorena u četvrtak 29. juna u 18 časova u beogradskom hotelu Hyatt. Postavka je deo projekta „hyart“ koji na jedinstven način spaja lepote umetničkih dela savremenih umetnika sa beogradske scene i dugogodišnju tradiciju hotela Hyatt Regency Beograd. Izložba je humaniatarnog karaktera i deo prihoda biće upućen NURDOR-u, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka u Beogradu.

Fotogarfija, Drama, 2019. Mia Medaković

„Nisu pratile danas već uobičajene puteve. Nisu tragale za sredstvima. Nisu se javljale na konkurse. Nisu sledile niti se prilagođavale trenutno aktuelnim i podržavanim temama. Nisu ni razmišljale o tome kako će. Nego kako bude. I bilo je. I jeste. Jednoj je palo na pamet, druga je prihvatila, onda su obe pozvale drugarice. Udružile su se spontano, da nešto zajednički urade. Združeni ženski poduhvat. Susret umetnica u umetnosti.Plava boja. I premalo i previše. Plava je najmanje materijalna boja. Priroda je oskudna u plavim nijansama. Malo toga živog obojeno je plavim. A ipak okeani i mora, jezera i reke plavetnilom očaravaju pesnike i umetnike. „Sa prozora more se malo pomeri/U “sliku“, piše Slobodan Tišma. I nebo je plavo. To i deca znaju. Ali šta je nebo. Samo vazduh. Sama prozirnost. Plava je u oku posmatrača.

Nostalgija 3, kombinovana tehnika na drvetu, 30×14 cm, Ivana Martić, 2022.

Kroz svoju dugu i bogatu istoriju plava je upisala mnoga, mahom pozitivna, značenja u svoj simbolički kapital. Hladnoća je njena jedina negativna konotacija. U savremenom svetu plava je politički funkcionalizovana kao boja mira, neutralnosti, umerenosti ali i političke korektnosti. Ipak u njoj još živi zanos sna i sanjarenja kojim su je romantičari zaogrnuli. Još više, u svojoj poroznoj materijalnosti ona opstaje kao boja nedostižnih visina i daljina, boja kontemplacije, čežnje za onostranošću i melanholije koja je neretko prati.
Mimo svih kulturoloških i političkih slojeva sedimentiranih u pojmu plavog, umetnice su sredstvima umetnosti, svaka u okviru svoje umetničke prakse odgovorile na ovaj poziv. Sasvim nezavisno i osobeno predstavile su svoje vlastito iskustvo, svoje razmišljanje i svoj dijalog sa plavim (u plavom)”, navodi Silvia Dražić, istoričarka umetnosti.

Kostim Titanija, 2022., Milica Komazec Grbić

BIOGRAFIJE:
Jelena Đurić rođena je 1978.godine u Nišu. Magistrirala je slikarstvo na Akademji umetnosti u Novom Sadu 2005.godine u klasi profesora Milana Blanuše. Izlagala je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama, kao i u Galeriji Matice srpske, Filip Morisa i dr. Kao odabrani učesnik međunarodnog susreta umetnika, boravila je u Španiji, Austriji, Švajcarskoj, na Internacionalnom sajmu umetnosti u Budimpešti i dr. Dobitnik je druge otkupne nagrade “NAF” FilipMoris i nagrade “Palete mladih”.
Ivana Martić rođena je 1976. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2000. godine. Izlagala je na šest samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama. Osnivač je brenda umetničkih predmeta TOTA art forms koji obuhvata čist likovni izraz, kao i rad u oblasti primenjenih umetnosti. Angažovana je u umetnosti i kulturi, u sferi medija, kroz pisanu reč, brojne eseje, intervjue i prikaze. Bila je dugogodišnji urednik magazina za enterijer. Dobitnik je prve nagrade na „Međunarodnoj izložbi Žene slikari Majdanpek 2019“. Član je ULUPUDS-a. Živi i radi u Beogradu.
Milica Grbić Komazec, kostimograf diplomirala je na Odseku za scenski kostim, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, 1999. godine. Magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 2004. godine. Od 1996. do danas kreirala dizajn za preko 140 dramskih, dečjih i lutkarskih prestava. Svoje kostime realizovala je u preko 20 pozorišta u zemlji i inostranstvu. Radi kao stalni kostimograf u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Kreirala je lutke za dve decije lutkarske TV serije. Predaje lutkarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odsecima scenski kostim i scenografija. Dobitnica mnogobrojnih nagrada za svoj rad na pozorišnim festivalima u Srbiji.
Mia Medaković – Topalović, diplomirani pravnik u Srbiji i Italiji, novinar sa 20 godišnjim radnim iskustvom u medijima. Osnivač, vlasnik, glavna i odgovorna urednica e-magazina Refresh Your Life. Magazin je lifestyle & mindstyle i predstavlja mix ličnog razvoja, duhovnosti, lepote, kulture i umetnosti. www.ryl.rs U svetu fotografije je od 2016. godine. Do sada je imala 3 samostalne izložbe “Varvarogenius– Lica intelektualca Balkana(ca)”, “Ključ sveta”, “Plavo”. Izlagala je u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji.

Foto s najave: Chat, 70×100 ulje na platnu 2023 Jelena Đurić