Damien Hirst, drugi najskuplji umetnik današnjice, osmislio je restoran Pharmacy 2 u Londonu (Newport Street Gallery u Vauxhall-u) čiji je ambijent kontroverzan koliko i njegova umetnost. Pored evropskog menija u ovom restoranu dostupna su i dela umetnika koji je dominirao svetskom umetničkom scenom 90-ih godina. Za Pharmacy 2 umetnik kaže da je spoj njegove dve najveće strasti: umetnosti i hrane. Jedno i drugo uzimamo da bismo se osećali bolje – ipak, da li je uvek i u oba slučaja tako – jedno od razmišljanja na koje Hirst svojim projektom navodi.

Quarzite Rossa

Restoran je istovremeno galerija Hirstovih dela: pet plavih kaleidoskopskih leptira su na zidovima, tu je i lekarski ormarić, kao i realistički prikazi medikamenata – Pharmacy 2 restoran koji je Hirst otvorio sa najpoznatijim britanskim kuvarom, Mark Hix-om i nastavak priče Hirstovog prvog restorana Pharmacy koji je radio do 2003. godine i bio inspirisan Hirstovim delom Pharmacy iz 1992 – ovde su česti gosti bili David Bowie, Kate Moss, Tom Cruise i Madonna.

02_The Pharmacy2
Svetle boje slika šarenih pilula reflektuju se na uglačanom podu, dok su barske stolice u obliku tapbleta pastelnih nijansi. Zidovi su pokriveni srebrnim panelima-tapetama sa farmaceutskim temama koje aludiraju na biblijska poglavlja.

Nero Belgio e New Damasco
Za posebnu obradu originalnog mermernog poda studio St John Architects odabrao je Maragraf iz Vicence koji raspolaže visokim tehnološkim mogućnostima sečenja i oblikovanja ovog materijala: u pod su uklopljene 21 predimenzionirana pilula.

Devedesetih godina Hirst je šokirao serijom Natural History – ajkula u vitrini potopljena u formaldehidu nosi naziv „Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog“ („The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living“). Ovo delo postalo je jedno od najskupljih umetničkig radova današnjice, a Hirst nije prestao da intrigira svojim radovima koji provociraju pomešana osećanja i reakcije, i uvek navode posmatrača na mišljenje o životu i smrti, stalnim Hirstovim inspiracijama.

„Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog“

U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci u toku je izložba „Nova religija“ kojom umetnik obrađuje temu religije, ljubavi, umetnosti i nauke kao sredstava za pronalaženje svog životnog puta.